TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Yaxley, Robert Gordon

Geboortedatum:
1912
Overlijdensdatum:
3 juni 1943
Begraven op:
Gedenkplaats Vermiste Vliegeniers Runnymede
Dienstnummer:
33130
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Op 3 juni 1943 kwam Yaxley om het leven terwijl hij in een Hudson boven de Golf van Biskaje vloog op weg naar Noord-Afrika. Zijn toestel met diverse passagiers aan boord waaronder Osgood Hanbury werd neergeschoten door een Duitse Junkers Ju 88C gevlogen door Leutnant Hans Olbrecht.

Bevorderingen:
28 juli 1934: permanent commissions as Pilot Officer
28 januari 1936: Flying Officer
28 januari 1938: Flight Lieutenant
1 januari 1940: Squadron Leader
1 september 1941: Temporary Wing Commander
? Group Captain

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 2 Armoured Car Company, Royal Air Force
Toegekend op:
6 november 1936
Voordracht (algemeen):
"Wegens dapper en onderscheidend geleverde diensten in verband met de noodoperaties in Palestina in de periode van 15 april tot 14 september 1936."
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
No. 252 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
17 oktober 1941
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Deze officier voerde het commando over een jagersquadron dat onlangs een reeks vluchten maakte om te helpen bij de vrije doorgang van onze konvooien op de Middellandse Zee. Er werden bepaalde bases voor land- en watervliegtuigen aangevallen met als gevolg dat de vijand minstens 49 vliegtuigen verloor en er nog eens 42 beschadigd raakten. De behaalde successen droegen er grotendeels toe bij dat de konvooien zonder verliezen door konden komen; slechts een schip werd beschadigd maar slaagde erin de haven te bereiken. De dappere leiding en vastberadenheid van deze officier is de hoogste lof waard en hij heeft voortdurend een voorbeeld gesteld dat een inspiratie voor zijn medepiloten is geweest.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
No. 272 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
12 december 1941
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Sinds het begin van de operaties in de Westelijke Woestijn heeft deze officier zijn squadron met opvallend succes aangevoerd. Vijandelijke vliegvelden, zelfs Benghazi ver ten westen van het slagveld werden dagelijks aangevallen en aan de vijand is andere ernstige schade toegebracht. Op de eerste dag van de operaties stuitte het squadron op een aantal Junkers Ju 52 vliegtuigen met troepen aan boord en 7 daarvan werden neergeschoten. Naast het dagelijkse aantal van vernietigde vijandelijke vliegtuigen werden grote verliezen toegebracht aan grondbemanningen terwijl verbindingslijnen werden verstoord en benzinedepots in brand geschoten. Al met al werden in zes dagen van operaties niet minder dan 46 vliegtuigen van de vijand vernietigd. Veel van het behaalde briljante succes kan worden toegeschreven aan de dappere leiding en vastberadenheid van Wing Commander Yaxley. Hij heeft steeds een prachtig voorbeeld gesteld.

Bronnen

Foto