TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Whittle, John Woods

Geboortedatum:
3 augustus 1882 (Huon Island, Tasmania)
Overlijdensdatum:
2 maart 1946 (Glebe/New South Wales, Australië)
Begraven op:
Rookwood Necropolis
Dienstnummer:
2902
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
12th Battalion, 3rd Australian Brigade, 1st Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
26 april 1917
"Begin 1917 was sergeant Whittle betrokken bij de gevechten tijdens de Duitse terugtrekking naar de Hindenberglinie. Bij het ochtendgloren op 27 februari 1917 viel het bataljon van Whittle de buitenstedelijke dorpen van Le Barque en Ligny-Thilloy aan. Op de linkerflank met de 'A' compagnie van Captain J. Newland bombardeerde Sergeant Whittle een vijandige machinegeweerpost waardoor de Duitsers moesten vluchten."
Distinguished Conduct Medal (DCM)
"Voor opvallende moed en plichtsbesef bij twee gelegenheden (in de buurt van Boursies, Frankrijk).
Toen hij de leiding had over een peloton viel de vijand, onder dekking van een intens artillerievuur, de kleine loopgraaf aan die hij be bezette. Vanwege de ernst van het aantal vijanden die erin slaagden om de geul binnen te komen, en het was dankzij Sjts. Whittle, die persoonlijk alle beschikbare manschappen verzamelde om vervolgens de de vijand bestormde en daarmee de positie wist te heroveren."

Bij een tweede gelegenheid waarbij de vijand op onze linkerlinie doorbrak, bleek Sjts. Whittles met eigen prachtige persoonlijk inzit in staat te zijn om de mannen goed in de hand te houden. Zijn peloton leed zware verliezen en de vijand probeerde een machinegeweer naar voren te brengen om de positie te vernietigen.

Bewust van de ernst van deze situatie, snelde hij in zijn eentje door de vuurgeveegde grond en viel de vijandige vuurwapenploeg met bommen aan voordat het wapen in actie kon komen. Hij slaagde erin de hele bemanning te doden en het machinegeweer terug te brengen naar onze positie."
King George V's Silver Jubilee Medal 1935
King George VI Coronation Medal
Periode:
Tweede Boerenoorlog (1899-1902)

"SOUTH AFRICA 1902", "SOUTH AFRICA 1901", "ORANGE FREE STATE", "CAPE COLONY"
Queen’s South Africa Medal

Bronnen

Foto