TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crabe, William Eugene

Geboortedatum:
26 oktober 1922 (St. Thomas/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
10 september 2009 (Londen/Ontario, Canada)
Dienstnummer:
R205588
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

William Crabe kwam op 11 november 1942 in Londen, Ontario in dienst bij de luchtmacht. Hij werd bij No. 1 Workshop geplaatst en ging op 29 oktober 1943 naar No 3 Bombing and Gunnery School waar hij op 28 januari 1944 zijn brevet haalde. Crabe werd overzee gestuurd met het schip de Amsterdam, kwam op 1 april 1944 aan en werd in Engeland gestationneerd. Hij werd bij No 170 Squadron op R.A.F. Hemsell geplaatst. Crabe maakte 29 vluchten als rugschutter tijdens aanvallen boven Duitsland en onderzeebootonderkomens in Nederland. Hij maakte ook vluchten voor het afwerpen van voedsel boven Nederland.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant
Eenheid:
No. 170 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
20 maart 1945
Aanbeveling:
Deze man was rugschutter van een vliegtuig dat op een nacht in februari 1945 werd uitgestuurd voor een aanval. Kort na het verlaten van het doelgebied liep het toestel zware schade op. De staartkoepel werd vernield. Flight Sergeant ging onmiddellijk naar de opgesloten schutter toe om te helpen. Geholpen door een ander bemanningslid sloopte hij de zijkant van de koepel, daarna bond hij een touw om zijn middel en klom de vernielde koepel in. Hij was volledig blootgesteld aan de slipstream, dreigde te vallen en droeg ook geen parachute. Dit alles negerend en ondanks de felle kou zwoegde deze man totdat hij de schutter kon bevrijden en hem in de romp terugtrekken. Helaas was zijn kameraad dood. Hoewel zijn inspanningen tevergeefs waren was de moedige en vastberaden poging van F/Sgt Crabe om zijn medeschutter te redden de hoogste lof waardig.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto