TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Pialucha, Jozef

Geboortedatum:
15 januari 1916 (Szpaki, Polen)
Overlijdensdatum:
2 september 1944
Begraven op:
Poolse Oorlogsgraven Belgrado
Vak: 6. Rij: A. Graf: 3-8.
Dienstnummer:
781051
Nationaliteit:
Poolse (1918-1945, IIe Republiek)

Biografie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de CGM (Flying) slechts twee keer uitgereikt aan een niet-Brit en Pialucha was de enige Poolse vlieger die deze onderscheiding kreeg.
Op een later tijdstip werd Pialucha bij No 1586 (Polish) Special Duties Squadron geplaatst en was betrokken bij het afwerpen van wapens en voorraden voor partizaneneenheden in ItaliŽ, Polen en op de Balkan. In de nacht van 1 op 2 september 1944 werd zijn Halifax BB 389 boven Sombor door flak geraakt en stortte net buiten Belgrado neer, de navigator was de enige die eruit wist te springen en drie dagen lang gevangenname te ontwijken. Pialucha werd begraven op het kerkhof van Belgrado.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 300 (Masovian) Squadron, Royal Air Force
Aanbeveling:
Sergeant Pialucha was boordwerktuigkundige van een Lancaster, gevlogen door Flight Sergeant Stepian die opdracht had gekregen Duitse versterkingen bij Emieville aan te vallen. Toen ze het doel bereikten en tijdens het aanvliegen werden ze door flak geraakt waardoor het mechanisme voor het afwerpen van de bommen onbruikbaar werd en ze hun bommen dus niet konden lossen. Flight Sergeant Zentar, de staartschutter draaide net zijn koepel toen de flak doel trof en door de ontploffing draaide de koepel verder dan de limiet waardoor de stalen deuren achter hem werden opengetrokken. Hij werd uit de koepel gezogen maar zijn rechtervoet die klem zat in de deuropening behoedde hem voor een val. Sgt Pialucha en F/Sgt Derewienko kwamen hem te hulp maar slaagden er niet in hem het vliegtuig in te trekken. Terwijl ze probeerden hem te redden begon F/Sgt Zentarís voet uit zijn vastzittende laars te glijden omdat de veter brak. Derewienko greep hem bij zijn broek die ook begon te scheuren. Pialucha, zijn eigen veiligheid ngerend, kroop door het gat tussen de koepel en het vliegtuig en, zich met een hand vasthoudend, slaagde hij erin een touw rond het lichaam van F/Sgt Zentarís lichaam te slaan om te voorkomen dat hij viel. Op dat moment vloog het toestel boven het Engelse Kanaal. Het touw werd toen vastgebonden aan de stoel in de koepel, Pialucha klom weer in het vliegtuig en ging verder met zijn taak, de piloot helpen het beschadigde toestel terug te vliegen naar Engeland. Het toestel landde met een volledige bommenlast op Tangmere en F/Sgt Zentar, die tijdens de landing heen en weer moest zwaaien om niet met zijn hoofd tegen de startbaan te slaan, werd uiteindelijk gered. Het lijdt geen twijfel dat wanneer Pialucha er niet in was geslaagd, een touw rond Zentar te krijgen, hij zeker dood gevallen zou zijn.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto