TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rees, Daniel

Geboortedatum:
5 februari 1922 (Maylands, Western Australia)
Overlijdensdatum:
21 juni 2004
Dienstnummer:
Aus.415193
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Daniel Rees meldde zich op 21 juli 1941 bij de R.A.A.F. In juni 1942 werd hij naar Engeland overgeplaatst waar hij trainde op Wellingtons en Lancasters voordat hij bij No 460 Squadron op Binbrook kwam.
Hij werd later bevorderd tot Pilot Officer en daarna tot Flight Lieutenant. Tijdens de rest van de oorlog gaf hij instructie op Wellingtons en Lancasters en keerde in januari 1945 terug naar Australië. Hij diende toen in noordwest Australië waar hij transporttoestellen vloog en in 1946 diende hij als Air Transport and Movement Officer op Iwakuni in Japan tot aan zijn ontslag uit de R.A.A.F. op 31 oktober 1947. Hij keerde terug naar zijn vooroorlogse baan als griffier bij het Crown Law Department maar vanaf augustus 1952 diende hij ook bij het Air Training Corps als Flight Commander van No 3 Flight Freemantle; uiteindelijk bereikte hij de rang van Wing Commander. Hij woonde een groot deel van zijn na oorlogse leven in Mandura, west Australië.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant
Eenheid:
No. 460 (RAAF) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
24 september 1943
Aanbeveling:
Op een nacht in augustus 1943 toonde deze piloot uitzonderlijke bekwaamheid toen hij voor eenn aanval naar Milaan vloog. Tijdens de uitvlucht gingen twee van de motoren van de bommenwerper kapot maar Flight Sergeant Rees vloog door naar zijn veraf gelegen doel en bombardeerde het; daarna vloog hij het beschadigde toestel terug naar de basis. Op een andere nacht in augustus 1943 nam F/Sgt Rees deel aan een aanval op Peenemünde. Boven het doelgebied werd het toestel door een jager aangevallen. De aanvaller werd verdreven maar de bommenwerper werd enkele malen geraakt. Het stuurboord hoogteroer en de trimvlakken werden weggeschoten, een motor en het hydraulische systeem raakten beschadigd terwijl een van de benzinetanks doorzeefd was en de inhoud weg stroomde. Ondanks dat vloog F/Sgt Rees de beschadigde bommenwerper terug naar de basis. Deze vlieger, die veel missies heeft voltooid, heeft moed en vasthoudendheid op een hoog niveau getoond.

Rees ontving zijn CGM uit handen van Koning George VI tijdens een ceremonie op Buckingham Palace op 14 maart 1944.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto