TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McCormack, David William

Geboortedatum:
27 november 1917 (Seddon/Victoria, Australië)
Overlijdensdatum:
10 augustus 1944
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Bhowanipore Cemetery
Vak: O. Rij: G. Graf: 4.
Dienstnummer:
400232
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Voor de oorlog werkte David McCormack als klerk, verkoper en als electromonteur bij de State Electricity Commission of Victoria. Op 21 juli 1940 kwam hij in dienst bij de R.A.A.F. Hij kreeg in februari 1941 zijn aanstelling en werd in Engeland geplaatst. McCormack nam deel aan gevaarlijke aanvallen van geringe hoogte in België en noord Frankrijk en tegen vijandelijke scheepvaart op de Noordzee.
In maart 1942 vertrok hij naar India en kwam in actie in het gebied rond Arakan. Op 10 augustus 1944 leidde McCormack 16 Spitfires op een vlucht van Palel, Imphal naar Biagachi, de nieuwe basis van het squadron bij Calcutta. Onderweg kwamen ze in het allerzwaarste moessonweer terecht, zijn toestel was een van de acht die neerstortten en hij kwam om het leven; zijn lichaam werd geborgen en begraven in Calcutta.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 615 (County of Surrey) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
6 februari 1942
Aanbeveling:
Deze officier heeft een groot aantal operationele vluchten gemaakt, veel ervan waren aanvallen van geringe hoogte op doelen in België en noord Frankrijk. Hij heeft steeds de grootste vastberadenheid tegenover vijandelijk vuur getoond en zijn aanvallen met maximale felheid uitgevoerd. Bij een gelegenheid, hoewel hij gewond was geraakt door vijandelijk vuur, daalde hij tot bijna op de grond om succes te behalen. Hij heeft een inspirerend voorbeeld voor iedereen gesteld.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 615 (County of Surrey) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
18 juni 1943
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Flight Lieutenant McCormack is sinds oktober 1942 actief betrokken geweest bij operaties in India. Hij heeft uitstekende resultaten behaald tijdens aanvallen over lange afstanden en boven moeilijk terrein. Als piloot en commandant van een flight zijn zijn koelbloedige moed en bekwaamheid van onschatbare waarde voor het squadron geweest. Tijdens aanvallen op Mandalay Akayo was, ondanks sterke tegenstand, geen hindernis hem te groot om zijn taken met succes te voltooien.

Tweede DFC toegekend als gesp.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1 januari 1945
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto