TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rycroft, Francis Arthur

Overlijdensdatum:
4 februari 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Anzio
Vak: IV. Rij: E. Graf: 12.
Dienstnummer:
260131
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
6th Royal Tank Regiment, 3rd Armoured Brigade, 1st Armoured Division, British Army
Toegekend op:
25 april 1941
Aanbeveling:
Tijdens de actie op 10 en 11 december 1940 moest Sergeant Rycroft twee keer onder zwaar vuur uit zijn tank komen, de eerste keer om een brand te blussen die aan de achterkant van zijn tank was ontstaan en de tweeede keer om te helpen bij en toezicht te houden op het wegslepen van een andere tank.
Zijn kalmte en plichtsbesef tegenover de vijand en zijn volledige minaching voor eigen veiligheid waren een fraai voorbeeld voor alle rangen.
Military Medal (MM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrant Officer 3rd Class
Eenheid:
6th Royal Tank Regiment, 2nd Armoured Brigade, 7th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
24 september 1942
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Aanbeveling:
Op 22/7/42 ontdekte deze Warrant Officer een vijandelijke versterking binnen 500 meter van onze voorste positie ten zuiden van de Ruweisat rug. Deze versterking bevond zich in een inzinking en bestond uit anti-tankgeschut en mitrailleurs, het geheel omringd door prikkeldraad en een mijnenveld. Staff Sergeant Major Rycroft ging te voet naar voren tot op 300 meter van de versterking en bracht de hele verdediging in kaart. Vervolgens leidde hij zelf het vuur van het regiment op de diverse doelen, staande bovenop zijn tank. In de loop van de strijd raakte hij gewond maar kwam onmiddellijk weer in actie nadat zijn verwondingen waren verzorgd. De hele actie resulteerde in de totale vernietiging van acht Duitse Mk III of IV tanks en diverse stukken geschut zonder verliezen voor het regiment. en dit succes was grotendeels te danken aan de vindingrijkheid en minachting voor eigen veiligheid van deze Warrant Officer.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
"A" Squadron, 46th (Liverpool Welsh) Royal Tank Regiment, 4th Armoured Brigade, 78th Infantry Division, British Army
Toegekend op:
23 maart 1944
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Captain Rycroft was ondercommandant van A squadron van het 46th Battalion R.T.R. dat met vijf Buffaloes op 3 november 1943 de San Salvo rug aanviel. De tank van de squadroncommandant werd om 07:30 geraakt en de commandant raakte daarbij gewond. Captain Rycroft nam het commando over en leidde het squadron tussen 07:30 tot 18:30 naar het doel tot hij bevel kreeg zich in het donker terug te trekken. Gedurende de dag bleef het squadron op het doel, vechtend tegen anti-tankgeschut, zelf-rijdend geschut en vijandelijke tanks op terrein dat volledig beheerst werd vanaf Vineyard Hill die de hele tijd in vijandelijke handen was. Om 16:00 werd door de vijand een tegenaanval gedaan op de rechterflank, gesteund door 12 tanks. Het squadron van Captain Rycroft, dat toen nog maar 7 gevechtsklare tanks over had, vormde een front en sloeg de vijandelijke aanval af. Gedurende de hele actie die 13 uur duurde, toonde Captain Rycroft persoonlijke moed en dapperheid op het hoogste niveau en vocht met zijn squadron op een terrein waarvan alle omstandigheden en het zicht in het voordeel van de vijand waren en het was helemaal een actie van tank tegen tank, zelf-rijdend geschut en anti-tankgeschut. De tank van Captain Rycroft nam minstens twee vijandelijke tanks voor zijn rekening en beschadigde diverse andere.

Postuum toegekend
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

"8th Army" gesp
Africa Star

Bronnen

Foto