TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Turrall, Rupert Guy

Geboortedatum:
27 oktober 1893
Dienstnummer:
144081
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Major Turrall, een geofysicus met een ingenieursdiploma van de universiteit van Cambridge diende tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de Royal Artillery en werd twee maal vermeld in een dagorder. Aan het begin van de oorlog werd hem een benoeming bij de Dienst Inlichtingen aangeboden en werd hij naar het Midden Oosten gestuurd. In 1941 werd hem, luitenant toegevoegd aan het front bataljon van de Soedanese Grensmacht, het Military Cross toegekend. Hij werd uiteindelijk ingelijfd bij de SOE en raakte met Force 133 betrokken bij een aantal missies op Kreta. In 1945 werd Turrall naar het Verre Oosten overgeplaatst om zich bij Force 136 (SOEís organisatie in het Verre Oosten) te voegen waar hij zijn D.S.O. verdiende.
Bevorderingen:
10 februari 1916: Temporary Lieutenant
21 augustus 1918: Acting Captain
1 oktober 1918: Temporary Captain
24 oktober 1940: Lieutenant
Biografie en foto vriendelijk ter beschikking gesteld door het Military Intelligence Museum - Shefford, Bedfordshire.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Frontier Battalion, Sudan Defence Force (SDF), British Army
Toegekend op:
9 september 1941
Aanbeveling:
In de nacht van 25 op 26 maart deed Lieutenant Turrall een mortieraanval op de zuidelijke flank van sterke vijandelijke stellingen die Debra Marcos bestreken; later trok hij zijn mensen langs de flank van de vijand terug naar het noorden van zijn stelling. Deze operatie duurde de hele nacht en het werd bekend dat er als gevolg daarvan vele verliezen aan de vijand waren toegebracht. Op 28 maart nam Lt Turrall positie in op de noordelijke flank van dezelfde stelling, voerde een geslaagd bombardement uit met zijn 3 inch mortieren waarna een groot aantal verliezen werd waargenomen.
In de nacht van 31 maart op 1 april lanceerde Lt Turrall samen met El Bimbashi MacDonald een nachtelijk bombardement met handbommen op de achterhoede van dezelfde stelling. El Bimbashi MacDonald werd op slechts vijf meter van de stelling gedood en Lt Turrall nam de leiding over de operatie op zich. Na afloop droeg hij met twee N.C.O.ís het lichaam van El Bimbashi MacDonald in het donker terug over een afstand van ongeveer 8 kilometer. Deze operaties werden onder de meest moeilijke omstandigheden uitgevoerd in stromende regen en harde wind. Als gevolg van deze aanvallen, overdag en ís nachts, waarbij Lt Turrall koelbloedigheid, vastberadenheid en moed toonde, werd de vijand gedwongen zich haastig terug te trekken uit zijn sterke stelling ten westen van Debra Marcos en verloor daarbij een groot aantal doden en gewonden.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Force 136, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
7 november 1946
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Deze officier, die op 54 jarige leeftijd het bevel voerde over de oorspronkelijke ďblinde parachutesprongĒ van personeel van Force 136 naar Pyagawpo op 25 februari 1945, regelde een paar nachten later de ontvangst van Operaties Otter en Ferret ondanks het feit dat Japanse troepen uit Papun in het gebied waren aangekomen. Hij bracht ook enkele honderden Levies bijeen en leidde ze op die uiteindelijk de harde kern vormden van Operatie Hyena. Op 15 april 1945 leidde hij persoonlijk de aanval op Kyaukkyi met als gevolg dat voorraden, reserve wapens en een radiozender van de vijand werden vernield. Later opereerde hij in het gebied ten oosten van Kyaukkyi; met zijn Levies doodde hij meer dan 500 Japanners en verschafte inlichtingen voor luchtaanvallen waarbij de vijand een geschat aantal van 924 man verloor. Vanwege zijn uitmuntende kwaliteiten als leider en de grote moed die hij bij diverse gelegenheden toonde, adviseer ik nadrukkelijk dat hij wordt onderscheiden met de D.S.O.

Bronnen

Foto