TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bodington, Nicholas Redner

Geboortedatum:
6 juni 1904
Overlijdensdatum:
3 juli 1974 (Plymouth/Devon, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
218656
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Na zijn studie aan het Cheltenham College en Lincoln College (Cambridge) was Nicholas Bodington werkzaam als journalist met standplaats Parijs. Hij werkte ook een tijdje voor MI6. Hij ging bij de SOE F, de Franse sectie kort na de oprichting daarvan en bleef tijdens de oorlog een leidende rol spelen in die sectie.
Tijdens de oorlog landde hij diverse malen in Franrijk (1942 Bretagne en Cannes - 1943 Angers - 1944 Couture-sur-Loir) en werd daarheen gevlogen door het No. 161 Special Duties Squadron met piloten als Hugh Verity en Lewis Hodges om sleutelfiguren uit het Franse verzet te ontmoeten en hen te adviseren en te steunen bij hun werk tegen de Duitsers, het regelen van droppings van wapens en voorraden, het verzamelen van informatie over de toestand in Frankrijk en het doorgeven van doelen voor bombardementen aan de R.A.F.
Bodington publiceerde twee boeken: Solo (1938) en The Awakening Sahara (1961.

Bevorderingen:
Captain (war sub)
7 July, 1945 aanstelling teruggegeven en bevorderd tot de rang van honorair majoor.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
22 juli 1943
Aanbeveling:
"Deze officier meldde zich vrijwillig voor het uitvoeren van een bijzondere en zeer belangrijke missie in Frankrijk: contact opnemen met de leider van een grote verzetsbeweging om plannen te maken voor een nauwere samenwerking. Met groot persoonlijk risico kwam hij per boot aan land en legde een aantal contacten met leidende Fransen en ook met onze belangrijkste agent. Hij nam die informatie mee terug naar Londen.
Als gevolg van zijn vindingrijkheid en vasthoudendheid werd het mogelijk nauwe relaties aan te knopen met een zeer belangrijke groep Franse patriotten. Dit contact zou niet kunnen zijn gelegd zonder het persoonlijke bezoek van deze officier."
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
23 januari 1947
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Aanbeveling:
Deze officier voerde tussen 1941 en 1943 diverse missies uit in Frankrijk waarvoor hij werd onderscheiden met een M.B.E. In het voorjaar van 1944 meldde hij zich weer vrijwillig voor een missie in Frankrijk en het was de bedoeling dat hij zou worden uitgestuurd als organisator in het zuidwesten. Op het laatste moment echter werd dit plan, om redenen buiten zijn wil, afgelast en hem werd een missie aangeboden in een oneindig veel gevaarlijker gebied namelijk het gebied rond Chalons-sur-Marne.
Hij sprong op 10 juli 1944 af boven Frankrijk met een ploeg van een officier en drie manschappen. Zijn plaatsvervanger kon zich pas vele weken later bij hem voegen en als gevolg kreeg Major Bodington een grote verantwoordelijkheid te dragen omdat de andere leden van het team weinig of geen Frans spraken en zelf was hij verplicht onderdak te vinden en de veiligheid van zijn team te verzekeren. Hij liep dus voortdurend grote risdico's omdat als gevolg van eerdere missies zijn foto en signalement in handen van de Gestapo waren die hem hadden aangemerkt als de belangrijkste Britse agent die gepakt moesat worden
In de korte tijd die hem ter beschikking stond regelde hij diverse droppings van wapens en voorraden voor het F.F.I. in het departement Marne en hij voerde guerilla aanvallen uit op vijandelijke garnizoenen en militaire konvooien die door het gebied trokken. In de regio St. Dizier-Chaumont nam hij deel aan diverse gevechten tegen de vijand en toonde grote moed bij het bestrijden van Duitse formaties met bazooka's en PIAT. Nadat zijn positie door de Amerikaanse opmars was ingehaald, passeerde hij diverse malen de vijandelijke linies om belangrijke informatie voor de Geallieerde troepen te verzamelen.
Wegens zijn moed bij het terugkeren naar Frankrijk, omdat hij immers goed bekend was bij de Gestapo en voor zijn dapperheid in acties tegen de vijand wordt aanbevolen deze officer te onderscheiden met het Military Cross.

Oorspronkelijk voorgedragen voor een Militsary Cross maar opgewaardeerd naar een OBE

Bronnen

Foto