TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jans, Leo

Geboortedatum:
9 mei 1918 (Tegelen, Nederland)
Overlijdensdatum:
23 september 2016 (Lanaken, België)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1e Luitenant
Eenheid:
Commandant, Troependetachement, Staf, Gewest 19 (LIMBURG), Ordedienst
Toegekend op:
8 oktober 1951
Voordracht:
“Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden als commandant van het Troependetachement van de Staf van Gewest 19 (LIMBURG) van de O.D.
In het bijzonder heeft hij, toen de commandant van dit Gewest in 1942 verplicht was om onder te duiken, enige jaren lang op beleidvolle wijze de verbinding tussen deze en zijn districtscommandanten onderhouden.
Voorts werden onder zijn leiding wapens verzameld en hersteld en heeft hij militaire inlichtingen omtrent de vijand verzameld en doorgegeven.
Hij heeft na zijn arrestatie eind October 1944 een zeer flinke houding aangenomen en alle verantwoordelijkheid voor het optreden van zijn medewerkers op zich genomen.
Nadat hij vier dagen gevangen had gezeten en door een groep O.D. mannen was bevrijd, heeft hij met onverminderd enthousiasme zijn dienst bij de O.D. voortgezet.”

1110e Verlening.
Koninklijk Besluit No. 20.
Voordracht: DG La R 243, 2 oktober 1951.
Bronzen Leeuw (BL)
Officier in de Orde van Oranje Nassau (ON.4)
Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der BRD

Bronnen

Foto