TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mason, John (Mucky)

Geboortedatum:
20 maart 1910
Overlijdensdatum:
8 oktober 2005
Dienstnummer:
3446337
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

John Mason was pelotonssergeant van het Vickers Machine Gun peloton van het 2nd Bn, xxth, Lancashire Fusileers. Het peloton lag ingegraven op een heuvel binnen vuurbereik van de Duitse stellingen op Monte Cassino, ItaliŽ die al aanval na aanval hadden afgeslagen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
2nd Battalion The Lancashire Fusiliers, 11th Infantry Brigade, 78th Infantry Division, British Army
Toegekend op:
24 augustus 1944
Aanbeveling:
Op 24 april 1944 voerde Sergeant Mason het bevel over een sectie middelzware mitrailleurs op een bergrug tegenover het klooster Monte Cassino. Hoewel zijn positie van voren in het zicht lag van het klooster en aan de achterkant vanaf Monte Cairo aarzelde Sgt Mason niet het gebied rond het klooster te beschieten hoewel zijn vuur steeds met nauwkeurig en zwaar vuur werd beantwoord.
Zijn positie werd van achteren zwaar bestookt en een van zijn posten kreeg een voltreffer en de helft van zijn sectie raakte gewond. Ondanks het voortdurende granaatvuur en met minachting voor zijn eigen veiligheid verbond Sgt Mason onmiddellijk de gewonden en regelde hun moeizame afvoer langs de rotsachtige en steile helling naar de verbandpost van het regiment. Hij nam toen zijn positie weer in achter het wapen en bediende het zelf totdat een reserve sectie er heen kon worden gestuurd. Sgt Mason toonde moed op het hoogste niveau en met zijn voorbeeld en leiderschap hield hij het peloton in een moeilijke en kritieke situatie bijeen.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen