TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cadell, Maurice Alexander Gordon

    Geboortedatum:
    24 november 1913
    Overlijdensdatum:
    7 juli 1951
    Dienstnummer:
    151843
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Maurice Cadell voegde zich tijdens de Spaanse burgeroorlog bij O’Duffy’s Brigade en diende vervolgens tijdens de Tweede Wereldoorlog als officier in het Britse leger waar hij betrokken was bij geheime operaties. Lieutenant Cadell had een verbazend korte carrière in Popski’s Private Army. Hij nam daar dienst op 14 april 1945, nam na de dood van Lt. McCallum B patrouille over en ging op 29 april naar het ziekenhuis na ernstig gewond te zijn geraakt tijdens de slag bij Dolo om nooit weer terug te keren.
    Na de oorlog vestigde hij zich in Ierland, werd Iers nationalist en lid van Ailtirí na hAiséirghe, een kleine radicale nationalistische en fascistische party in Ierland, hij studeerde Iers en was een regelmatig medewerker van Aiséiri, de maandelijkse krant.
    Cadell stierf in 1951 aan een leverziekte en werd begraven in het familiegraf op Cooney.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
    Eenheid:
    8 Battalion Argyll And Sutherland Highlanders
    Toegekend op:
    22 april 1941
    Aanbeveling:
    Op 10 maart 1943 kreeg deze officier opdracht om in ravijn 303496 te patrouilleren om vijandelijke patrouilles uit te schakelen, telefoonkabels door te snijden en bevoorradingskaravanen aan te vallen. Hij vertrok met zijn patrouille toen het donker werd en kwam om 03:00 uur terug zonder contact te hebben gemaakt met de vijand. In de ochtend van 11 maart nam hij zijn taak weer op maar nam alleen een N.C.O. mee, Cpl Williamson om hetzelfde terrein bij daglicht te verkennen. Om ongeveer 07:15 zagen ze een Duitse patrouille van zes man naderen en gingen in een hinderlaag liggen. Op een afstand van 200 meter openden ze het vuur met hun Bren en doodden twee vijanden. De andere vier zochten dekking in een inzinking in een bonenveld en openden het vuur met een MG 42 en automatische wapens. Capt. Cadell en Cpl Williamson vuurden terug en maakten toen een snelle omtrekkende beweging. Ze slaagden er daarna in de Duitse mitrailleurschutter te doden, de sergeant te verwonden die de patrouille leidde en dwongen de andere twee tot overgave. Ze brachten drie gevangenen mee terug, een machinegeweer, twee Schmeisser geweren, twee Luger pistolen en persoonlijke papieren.
    De moed, de bekwaamheid en de vastberadenheid van deze officier vormen een uitstekend voorbeeld van de kwaliteiten die onze patrouilles nodig hebben om zich in het niemandsland te handhaven en het initiatief te nemen. Hij heeft dezelfde kwaliteiten eerder getoond tijdens de campagne in Noord-Afrika bij de vernietiging van twee Duitse tanks met explosieven bij Djzebel Abiod in november 1942.
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    Foto