Cranefield, Knivett Carton

  Geboortedatum:
  2 mei 1922 (Ealing/Londen, Verenigd Koninkrijk)
  Overlijdensdatum:
  17 september 2016
  Dienstnummer:
  1384663
  Nationaliteit:
  Britse (1801-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Ken Cranefield nam in februari 1941 dienst bij de R.A.F. Hij werd opgeleid als piloot op vrachtvliegtuigen. Als zodanig maakte hij na D-Day veel vluchten naar NormandiŽ met de Dakota. Als gevolg van zijn verwondingen, opgelopen tijdens Operatie Market Garden (zie aanbeveling D.F.C.) lag hij vele weken in het ziekenhuis en moest de volgende 10 jaar nog behandelingen ondergaan. Hij kon ook niet terugkeren naar de vliegdienst en verliet de R.A.F. in 1946 waarna hij een carriŤre begon in de openbare dienst. Hij bekleedde hoge functies op het Ministerie van Arbeid.
  In september 2014 keerde hij voor de eerste maal naar Arnhem terug om de ceremonie bij te wonen ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de strijd.
  Ken Cranefield stierf op de verjaardag van zijn eerste vlucht naar Arnhem.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Warrant Officer (Vaandrig)
  Eenheid:
  No. 233 Squadron, Royal Air Force
  Toegekend op:
  2 februari 1945
  Uitgereikt voor:
  Operatie Market Garden
  Samenvatting:
  Aanbeveling:
  In september 1944 was deze officier piloot en gezagvoerder van een vliegtuig dat was uitgestuurd om voorraden af te werpen voor onze troepen bij Arnhem. Toen ze het afwerpgebied naderden stuitten ze op zwaar luchtafweervuur. Het toestel werd door een hoog explosieve granaat geraakt die een groot gat in de stuurboordvleugel maakte en een deel van de kleppen wegsloeg. Hoewel het vliegtuig moeilijk bestuurbaar werd vloog Warrant Officer Cranefield door naar het doel. Boven het doelgebied werd het vliegtuig nogmaals geraakt. W/O Cranefield raakte gewond aan zijn been. Hoewel hij hevige pijn leed bleef hij op zijn post en alle containers werden met succes afgeworpen. Pas nadat hij het doelgebied ver achter zich had gelaten kon hij zijn verwonding laten verzorgen. W/O Cranefield bewees zich als dapper en vastberaden gezagvoerder en stelde daarmee een zeer fraai voorbeeld.
  Distinguished Flying Cross (DFC)

  Bronnen