TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mattens, Albert

Nationaliteit:
Belgische (1830-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Toegekend op:
30 juli 1947
Aanbeveling:
In december 1940 werd Sergeant Mattens als zwaargewonde door de Duitsers gerepatriŽerd. Hij voegde zich onmiddellijk weer bij zijn oude regiment dat werd omgevormd tot een verzetseenheid. In de zomer van 1941 deed Sgt. Mattens, die nog steeds last had van zijn verwondingen, zijn eerste poging om zich weer bij het Belgische leger in Engeland te voegen. Hij werd door de Franse politie gearresteerd en tot maart 1942 vastgehouden. De volgene maand deed hij zijn tweede poging maar werd dit keer door de Gestapo gearresteerd in Bordeaux en tot maart 1943 vastgehouden.
Hij keerde naar BelgiŽ terug en werkte vier maanden later voor een belangrijke ontsnappingsroute. Deze periode, medio 1943, staat bekend als het toppunt van de Gestapo activiteiten tegen de ontsnappingsroutes en Sgt Mattens kreeg tot taak de zeer belangrijke schakel in de route tussen Brussel en Parijs te hervormen.
Tegen december had hij zeven verschillende routes van Brussel naar Parijs verbeterd en zelf begeleidde hij gemiddeld 16 vluchters per week tussen de twee hoofdsteden. Tijdens deze tochten bracht zijn weigering, een vluchter in nood achter te laten, hem vaak tot aan de rand van arrestatie maar door zijn grondige kennis van de Duitsers, zijn reactiesnelheid en zijn vastberadenheid verloor hij van geen enkele van zijn vluchters.
Tot aan de tijd van zijn arrestatie in januari 1944, had Sgt Mattens 160 Geallieerden van Brussel naar Parijs gebracht maar even belangrijk is het feit dat de zeven routes die hij had opgezet zo goed georganiseerd waren dat ze goed bleven functioneren zelfs direct na zijn arrestatie.
Sgt Mattenís vurigheid en vasthoudend voor de Geallieerde zaak is de hoogste lof waardig. Hij leverde een aanzienlijke bijdrage aan de overwinning van de Geallieerden in de zin van het aantal levens dat hij redde, zich er altijd van bewust dat al zijn ontsnappingactiviteiten zich afspeelden in een zeer gevaarlijk gebied en dat hem, wanneer hij gepakt werd, een zekere dood te wachten stond. Zijn persoonlijke voorbeeld van onverschrokken dienstverlening is uitmuntend.
George Medal

Bronnen

Foto