TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Czetowicz, Kazimierz

Geboortedatum:
11 maart 1910 (Wilno, Keizerrijk Rusland)
Overlijdensdatum:
25 januari 1983 (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
P.0005
Nationaliteit:
Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 304 (Silesian) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
5 september 1942
Aanbeveling (opgesteld 30 augustus 1941 tien hij 23 missies, totaal 128 uur operationeel, had voltooid):
Deze officier heeft als gezagvoerder al zijn missies voltooid en met zijn vastberadenheid tegenover sterke vijandelijke tegenstand of in slecht weer bijgedragen aan de behaalde successen. Hij heeft deelgenomen aan vijf aanvallen op Keulen en drie op Bremen naast talloze andere vijandelijke doelen. Hij heeft een uitmunted voorbeeld gesteld aan allen.

Aanbeveling opgesteld op 26 april 1942:
“Squadronleider Czetowski blijft vaardig vliegerschap en oordeelsvermogen tonen en heeft bewezen een ideale Flight Commander te zijn. Bij vier gelegenheden werd zijn vliegtuig beschadigd door luchtafweer voordat het het doel bereikte, maar onverschrokken heeft hij zijn missies voltooid en zijn aanvallen doorgezet. Hij heeft vaardigheid en moed van een hoog niveau getoond.”
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 304 (Silesian) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
21 november 1941
Order Wojenny Virtuti Militari - Krzyz Srebrny
"OPMERKELIJKE PRESTATIES IN OORLOGSTIJD.
De opperbevelhebber wenst alle rangen binnen het commando op de hoogte brengen van de moed, de vastberadenheid en de deskundige vliegkunst van Acting Squadron Leader K. Czetowicz en Flight Sergeant K. Ziolkowski van No. 304 Polish Squadron.
In de nacht van 24 april 1942 waren deze officier en N.C.O. respectievelijk gezagvoerder en 2de piloot van een Wellington 1C bommenwerper die was uitgestuurd voor een operationele vlucht naar Rostock. Op de uitvlucht werd het toestel plotseling aangevallen door een vijandelijke jager die met zijn mitrailleurs en kanonnen het vuur opende waardoor de staartschutter aan zijn arm gewond raakte. De gezagvoerder die het toestel bestuurde werd ook aan zijn rechterarm gewond waardoor hij even de controle over het toestel verloor maar door grote inspanning ondanks de pijn die hij leed wist hij het toestel op 12.000 voet weer onder controle te krijgen.
De 2de piloot nam toen de besturing over die zeer was bemoeilijkt door de opgelopen en uitgebreide schade; de bommen werden door de navigator gelost en er werd koers gezet naar de basis. Ondanks de zware schade, waardoor het hydraulische systeem vernield werd en het landingsgestel onbruikbaar raakte, maakte de 2de piloot een geslaagde buiklanding zonder verder letsel voor de bemanning. De veilige terugkeer van het toestel is uitsluitend te danken aan de kracht en de grote deskundigheid van zowel de gezagvoerder als de 2de piloot."

Bronnen

Foto