TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Leigh-Fermor, Patrick Michael

Geboortedatum:
11 februari 1915 (London, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
10 juni 2011 (Dumbleton/Gloucestershire, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
143448
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Cretan Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
6 augustus 1943
Aanbeveling:
Deze officier landde op 22 juni 1942 op Kreta. Sinds die datum is hij door zijn moed, opgewektheid en standvastigheid van groot nut geweest voor het handhaven van het moreel van de burgerbevolking onder zeer moeilijke omstandigheden.
Op verschilllden tijden heeft hij de leiding gehad over onze inlichtingen- en spionagedienstern in de prefecturen van Canea, Rethymon en Heraklion en was verantwoordelijk voor het verstrekken van waardevolle inlichtingen betreffende vijandelijke activiteiten en plannen. Bovendien heeft hij onder zeer gevaarlijke omstandigheden de havens van Suda en Heraklion verkend.
Op eigen initiatief heeft hij ondermijnende activiteiten onder Duitse troepen opgezet. Hij heeft deze activiteiten met volledige minachting voor eigen veiligheid tot het einde voortgezet.
Hij is nog steeds op Kreta waar zijn vastberadenheid, plichtsbesef en doelgerichtheid van onschatbare waarde zijn geweest bij het behoud van het vertrouwen van de plaatselijke bevolking in hun bondgenoten.
Hij wordt voortdurend door de bezetter achtervolgd.
Getekend door het hoofd van de missie op 9 april 1943.

Voorgedragen voor een DSO maar opgewaardeerd naar een OBE
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Force 133, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
13 juli 1944
Uitgereikt voor:
Ontvoering van Heinrich Kreipe
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Deze officier toonde uitzonderlijke moed bij de ontvoering van Generalmajor Karl Kreipe; commandant van de 22. Panzer-Grenadier-Division bij Arkhanes op Kreta op 26 april 1944.
Dicht bij het hoofdkwartier van de commandant voerde hij een groep aan en viel zijn auto aan en overmeesterde zowel zowel hem als zijn chauffeur.
Daarna, zich voordoend als de generaal, reed hij door Heraklion langs in totaal 22 Duitse controleposten. Hij werd vervolgens 16 dagen lang door aanzienlijke aantallen vijanden achtervolgd maar hij slaagde erin, de generaal 160 km door vijandelijk gebied mee te nemen. Na diverse poogingen slaagde hij er eindelijk in, de generaal aan boord van een schip te brengen dat hem naar het Midden-Oosten bracht.
Wegens zijn opmerkelijke vertoon van moed en durf, wordt Major Leigh-Fermor voorgedragen voor een onmiddellijke toekenning van de DSO.

Bronnen

Foto