TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Ashford-Russell, Brian Harborough

Geboortedatum:
19 februari 1907
Overlijdensdatum:
4 februari 2003
Dienstnummer:
111708
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Brian Ashford-Russell groeide op in Zuid-Afrika waar zijn vader zakelijke belangen had. Op 20 jarige leeftijd ging hij naar Zuid-Amerika om veekoper te worden. In de jaren 30 werkte hij in Peru en Ecuador. Kort voor het uitbreken van de oorlog keerde hij naar Engeland terug waar hij een aanstelling kreeg in het Royal Army Service Corps.
Hij meldde zich vrijwillig voor de commando opleiding en ging met No. 7 Commando, onderdeel van Layforce onder bevel van Bob Laycock, naar de Middellandse Zee.
In het voorjaar van 1941 raakte hij tijdens operaties in de Westelijke Woestijn gewond en werd krijgsgevangen gemaakt. Hij wist de medische commissie in het kamp er toch van te overtuigen dat hij onder de Geneefse Conventie gerepatrieŽrd moest worden.
In 1943 werd hij door de SIS (MI6) gerekruteerd.
Ashford-Russellís taak bestond uit het leggen van contacten met Italianen die militaire inlichtingen konden verstrekken en doelen konden aanwijzen op of achter de goed opgezette Duitse verdedigingslinies om the worden aangevallen door Geallieerde vliegtuigen of om te worden gesaboteerd.
Na de oorlog werkte hij bij de United Nations Relief and Rehabilitation Administration in ItaliŽ totdat hij in 1948 bij de internationale afdeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kwam. Vervolgens diende hij in Bari (ItaliŽ), Mexico en Parijs; op het hoofdkwartier van de VN in New York, in ArgentiniŽ, Zuid-Afrika en uiteindelijk als adviseur in Rome.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Inter-Services Liaison Department (ISLD), Secret Intelligence Service (SIS), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
Toegekend op:
21 december 1944
Aanbeveling:
Wegens zijn werk als leider van onze Italiaanse sectie vanaf november 1943. Deze officier is verantwoordelijk geweest voor het rekruteren, opleiden en inlichten van al onze agenten in noord ItaliŽ. Rekening houdend met de moeilijkheden bij het kweken van een gevoel van discipline en een hoog moreel bij Italiaanse agenten, verdient Ashford-Russell de hoogste lof voor het feit dat hij in een periode van drie maanden een efficiŽnt netwerk van agenten heeft opgezet. Zijn energie en doorzettingsvermogen en in het bijzonder zijn persoonlijkheid bij het drillen van agenten in hun taak zijn boven alle lof verheven. Het feit dat er nu een constante stroom bruikbare informatie uit het door de vijand bezette ItaliŽ komt is grotendeels te danken aan de krachtige leiding en de organisatie talenten van deze officier.

De aanbeveling vermeld als zijn eenheid de ISLD (InterServices Liaison Department), een schuilnaam voor SIS activiteiten.
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Rang:
First Secretary (local Counsellor)
Eenheid:
H.M. Embassy Rome
Toegekend op:
1 januari 1968

1968 New Year Honours
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Eenheid:
H.M. Embassy Rome
Toegekend op:
1978
in recognition of his services to Italy

Bronnen

Foto