TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cirafice, Peter John

Geboortedatum:
22 oktober 1913 (Revere/Massachussetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
5 april 1945 (Riukiu-eilanden, Japan)
Begraven op:
Amerikaans Oorlogsgraf Mount Hope Cemetery
Graf: 185311959.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Aviation Chief Machinist Mate Peter John Cirafice en Lt Jg. Frank Haas Jr werden als vermist opgegeven terwijl ze de neergeschoten piloot van een Hellcat probeerden te redden. Cirafice vloog op 27 maart 1945 in een Kingfisher vanaf de U.S.S. Indiana voor de kust van Okinawa. Nadat ze de piloot gered hadden en opstegen van het water werden ze door een golf gegrepen en als vermist opgegeven. Er werd op 28 maart een zoektocht naar hen gestart maar zonder succes.
Peter had zich vrijwillig voor deze vlucht gemeld omdat er niet genoeg personeel beschikbaar was. Ze kregen bevel om een neergeschoten piloot van een carrier te redden. Nadat ze de piloot gered hadden werd de drijver aan een van de vleugels door een golf gegrepen en het vliegtuig sloeg om zoals door hun verkenningsvliegtuig werd gezien. Dit vliegtuig wierp een vlot af maar het werd op de ruwe zee weggeblazen door de harde wind. De enige overblijfselen die in 1952 op een afgelegen eiland van de Ryukyugroep door een bergingsploeg van het Amerikaanse leger werden gevonden, waren die van Peter John Cirafice. Er werd vastgesteld dat hij was overleden aan hyperthermie en uitputting na 9 of 10 dagen op zee met alleen een soort zwemvest. Zijn overblijfselen werden teruggevlogen naar Massachusetts om te worden begraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Aviation Machinist's Mate 1st Class
Eenheid:
U.S.S. Indiana, U.S. Navy

Postuum toegekend
Air Medal (AM)

Bronnen

Foto