TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Coates, John Gordon

Geboortedatum:
1918
Dienstnummer:
201507
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Voor de oorlog had John Coates les gegeven in vier talen. Hoewel hij een gewetensbezwaarde was, ging hij in dienst bij de Landmacht en was verantwoordelijk voor het verhoren van Duitse krijgsgevangenen in Londen. Na een commando opleiding nam hij deel aan de landingen op Salerno.
Hij werd in september 1944 door de S.O.E. afgeworpen boven Hongarije, werd gepakt maar ontsnapte. Toen hij de Russische linies had bereikt werd hij nogmaals ondervraagd door zijn "bevrijders". Hij werd in maart 1945 naar Bari gerepatriëerd. Na een succesvolle loopbaan als diplomaat werd hij een prominent academicus en een expert op het gebied van Fins-Hongaaarse studies.

Bevorderingen:

16 augustus 1941: 2nd Lieutenant
1 januari 1949: Captain & Honorary Major

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
ME76 (Hungarian Section), Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
4 oktober 1945
Aanbeveling;
Captain Coates werd op 13 september 1944 gedropt boven Hongarije als commandant van een kleine groep met een speciale missie. Vanwege de arrestatie van een van de leden van zijn groep werd hij ook gearresteerd en gevangen gezet. Gedurende een periode van enkele maanden werd hij onderworpen aan een serie ondervragingen door Hongaarse en Duitse politie die gepaard gingen met martelingen. In deze periode toonde Captain Coates onverwoestbare moed en geestkracht. Hij hield niet alleen het werkelijke doel van de missie geheim maar slaagde erin zijn ondervragers op een dwaalspoor te brengen waarmee hij ongetwijfeld zijn groep voor onmiddellijke terechtstelling behoedde.
Met zijn uitmuntende voorbeeld moedigde Captain Coates de andere leden van zijn groep aan om hun ondervragers te weer te staan en door zijn onwankelbere oplettendheid en vindingrijkheid was hij in staat de weerstand onder zijn kameraden aan te wakkeren onder de wreedste behandeling. In de gevangenis in Budapest regelde Captain Coates met grote vaardigheid en moed de ontsnapping van twee andere Britse officieren en ontsnapte toen zelf. Hij hield zich en een andere officier ondanks voortdurende zoektochten verborgen en slaagde er uiteindelijk in om met groot persoonlijk risico door de Russische linies te komen met een grote hoeveelheid bruikbare informatie.
Gedurende een periode van vier maanden toonde Captain Coates fysieke en morele moed van het hoogste niveau. Zijn leiderschap en zijn verantwoordleijkheidsgevoel waren de hoogste lof waardig en het is aan zijn slimheid en vastberadenheid te danken dat de rest van zijn ploeg de dood bespaard bleef.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto