TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pantkowski, Franciszek

    Geboortedatum:
    3 januari 1918 (Koronowo, Polen)
    Overlijdensdatum:
    30 oktober 1942
    Begraven op:
    Oorlogsgraven van het Gemenebest Egersund
    Dienstnummer:
    P.1571
    Nationaliteit:
    Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

    Biografie

    Neergeschoten op een vlucht met No 138 Special Duties Squadron in Halifax Mk II W7773 NF-S voor het afwerpen van voorraden in Polen en bombarderen van het hoofdkwartier van de Gestapo. Omdat ze het doel niet konden vinden keerde het vliegtuig terug en werd het boven Noorwegen neergeschoten. De hele bemanning kwam om.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
    Eenheid:
    No. 301 (Pomeranian) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    5 september 1942
    Aanbeveling:
    Deze officier is een vaardige en onbevreesde marconist/boordschutter. Zonder zich om zijn eigen veiligheid te bekommeren heeft hij altijd al zijn aandacht gericht op zijn huidige taak en inspanningen om een goede radioverbinding te onderhouden, ongeacht de omstandigheden; zijn vaardigheid in het nemen van peilingen heeft bij twee gelegenheden aanzienlijk bijgedragen aan de veilige terugkeer van zijn toestel nadat het schade had opgelopen als gevolg van aanvallen door vijandelijke jagers. In november 1941 nam hij deel aan een aanval op Berlijn. Gedurende de hele operatie waren zijn diensten van onschatbare waarde voor zijn piloot en hebben aanzienlijk bijgedragen aan het behaalde succes. Zijn opgewekte moed en zijn onzelfzuchtigheid vormen een inspiratie voor zijn collega’s.

    Toestemming tot uitreiking verleend op 5 september 1942.
    Aanbeveling opgesteld op 24 februari 1942 toen hij 30 missies – 191 uur – had voltooid

    Distinguished Flying Cross (DFC)

    Bronnen

    Foto