Andruszko, Michal Stanislaw

  Geboortedatum:
  1917 (Wolkowysk, Polen)
  Overlijdensdatum:
  1987 (Bungay/Suffolk, Verenigd Koninkrijk)
  Dienstnummer:
  P.1199
  Nationaliteit:
  Poolse

  Biografie

  Tijdens de invasie van Polen vloog Andruszko als jachtvlieger in Eskadra 151. Na de nederlaag van het Poolse leger vluchtte hij naar RoemeniŽ en van daaruit naar Lyon in Frankrijk waar hij bij de Armťe de líAir in dienst kwam. Hij werd overgeplaatst naar Toulouse en opgeroepen als navigator. Dat duurde niet lang omdat de Duitsers Frankrijk binnenvielen en hij vluchtte per boot naar Oran in Algerije. Vanuit Oran ging deze Poolse vlieger naar Casablanca en van daaruit bereikte het konvooi, ondanks lucht- en torpedoaanvallen Groot BrittanniŽ. Na omscholing werd hij in juli 1942 overgeplaatst naar het Midden Oosten en vloog vanuit Takoradi in Ivoorkust vliegtuigen als Beaufighters, Hudsons, Falcons en Spitfires over naar vliegbases bij Cairo. In April 1944 werd hij bij No 318 (Gdansk) Fighter Reconnaissance Squadron geplaatst, diende enige tijd bij No 225 Fighter Reconnaissance Squadron in Lago waarna hij werd teruggeplaatst naar 318 Sq waar hij artillerieverkenningen en foto/tactische verkenningen uitvoerde.
  Eind 1945 vloog hij een tijdje in India waarna hij naar Engeland terugkeerde. Helaas verdronk Michal Stanislaw Andruszko in 1987, een jaar na de dood van zijn vrouw, in een rivier bij zijn huis in Bungay, Suffolk.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
  Eenheid:
  No. 318 (Danzig) Squadron, Royal Air Force
  Toegekend op:
  20 februari 1945
  Aanbeveling (gedateerd 26-11-1944):
  Flight Lieutenant Andruszko begon op 6 mei 1944 aan zijn operationele tour en sloot hem in oktober 1944 af nadat hij 99 missies had gevlogen, in totaal 151 uur en 15 minuten. In die periode bewees hij een uiterst doelmatige tactische verkenner te zijn die altijd grote vastberadenheid heeft getoond en een uitstekend voorbeeld is geweest voor allen die met hem vlogen. Op 19 juli 1944, tijdens een tactische verkenningsmissie zag hij een colonne paard en wagens over een weg rijden. Onder intens en nauwkeurig afweervuur dook hij omlaag en viel de colonne aan en hoewel hij zelf geraakt werd zette hij zijn verkenning vanaf lage hoogte voort. Uiteindelijk moest hij een noodlanding maken, net binnen onze linies en liep daarbij verwondingen op aan zijn hoofd en armen waardoor hij naar het hospitaal moest worden afgevoerd. Op 18 augustus 1944, kort na zijn ontslag voerde F/Lt. Andruszko een nauwkeurige en moeilijke verkenning uit in het gebied rond Fano. Voor een nauwkeurige waarneming daalde hij tot 4.000 voet onder afweervuur dat zijn brandstofsysteem lek schoot. Toch voltooide hij zijn missie en kwam met waardevolle informatie op de basis terug.
  Tien dagen later, op 28 augustus voerde hij een artillerieverkenning uit in een gebied ten zuiden van Pesaro. Omdat hij voortdurend op alle hoogten te maken had met afweervuur werd zijn taak uitzonderlijk moeilijk maar met vertoon van gretigheid en vastberadenheid klom hij regelmatig naar 8.000 voet en dook tot op een paar honderd voet van de grond om de inslagen van onze artillerie te zien. Op deze manier werden de drie doelen die hem waren aangewezen snel veroverd. Later ontdekte hij nog twee doelen in hetzelfde gebied en door zijn vaardige en nauwkeurige vuurleiding werden alle vijf doelen vernield ondanks moeilijke omstandigheden. Gedutende 30 vluchten onder licht en zwaar afweervuur heeft F/Lt Andruszko grote moed en plichtsbesef getoond en heeft hij een grote hoeveelheid echt belangrijke informatie verkregen. Voor dat voortdurtende goede werk adviseer ik nadrukkelijk een uitgestelde toekenning van het Distinguished Flying Cross.
  Distinguished Flying Cross (DFC)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Met "NORTH AFRICA 1942-43"-gesp.
  Africa Star

  Bronnen