TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Goede, de, Lambertus Arend "Bert"

Geboortedatum:
2 juli 1920
Overlijdensdatum:
22 maart 1989 (Camberley/Surrey, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
4179
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bert de Goede (veldnaam RUMMY) wist in december 1943 vanuit Nederland via Hamburg per schip Zweden te bereiken en arriveerde in februari 1944 in Londen.
Omdat De Goede al enkele jaren illegaal werk had verricht (o.a. verspreiding van "Het Parool" en "Je Mantiendrai") kreeg hij het verzoek om zich met een speciale opdracht als geheim agent van het Bureau Bijzondere Opdrachten in bezet gebied te laten parachuteren.
De Goede ging daarmee akkoord, volgde een speciale opleiding en werd op 6 juli 1944 samen met Arie van Duyn en Louk Mulholland bij Epe geparachuteerd. De Goede bemoeide zich als organiser in en rond Rotterdam voornamelijk met wapendroppings, wapentransporten, sabotage, spionage en het geven van advies aan diverse verzetsgroepen.
Door zijn streng doorgevoerde security-regels wist De Goede gedurende zeven maanden van zeer intensief verzetswerk uit de handen van de SD te blijven maar toen ook zijn signalement bij de Duitsers bekend was, moest De Goede bezet gebied verlaten.
Eind februari 1945 wist De Goede per roeiboot het bevrijde Zuiden te bereiken.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vrijwillig soldaat
Toegekend op:
1953
Voordracht:
"Heeft zich door het bedrijven van moedige en beleidvolle daden tegenover de vijand onderscheiden als geheim agent van het Bureau Bijzondere Opdrachten te LONDEN. Hij werd in de nacht van 5 op 6 juli 1944 per parachute neergelaten in GELDERLAND en ging via DEN HAAG waar hij instructie gaf, naar ROTTERDAM om contact te legen met het verzet aldaar. Hij gaf de terreinen voor zogenaamde "wapendroppings", waarvan de eerste eind Augustus plaats had, door naar LONDEN. Na arrestatie van een andere agent in November 1944 werd hij diens plaatsvervanger en gaf als zodanig instructie in de behandeling van sabotagemateriaal met het doelde blokkering van de Nieuwe Waterweg te voorkomen, door het doen zinken der daarvoor bestemde schepen. Eind Februari 1945 ging hij door de linies naar het bevrijde Zuiden."

Koninklijk Besluit no. 33 van 2 mei 1953.
Bronzen Leeuw (BL)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2e Luitenant
Eenheid:
N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
12 maart 1945
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto