TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cox, Graham James

Geboortedatum:
1919
Dienstnummer:
41668
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Cox kwam waarschijnlijk op 14 februari 1968 om toen hij in een Cessna boven Lesser Slave Lake in Alberta, Canada vloog. Het toestel stortte neer in het meer vanwege ijsvorming op de vleugels waardoor Cox de controle verloor. Zowel hij als zijn twee passagiers, William Henry Lucas en Kenneth McIntosh McMillan kwamen om bij het ongeluk.

Bevorderingen:
? Acting Pilot Officer on Probation
2 oktober 1939: Pilot Officer on Probation
28 juni 1940: Pilot Officer
? Flying Officer
2 oktober 1941: Flight Lieutenant
28 december 1942: Flight Lieutenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 152 (Hyderabad) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
17 oktober 1941
Aanbeveling:
Deze officier heeft 250 operationele vlieguren op zijn naam en heeft in de loop daarvan aan 22 gevechten deelgenomen, drie vijandelijke vliegtuigen vernietigd en nog eens vijf beschadigd. Bij een gelegenheid verdreef Flight Lieutenant koelbloedig een vijandelijke jager die zijn commandant aanviel toen zijn toestel was afgedwaald van de formatie. Hij kwam daarna een van onze bommenwerpers te hulp die vanwege zijn slechte conditie niet in de formatie kon blijven en beschermde hem totdat die op zee moest landen. Hoewel zijn brandstof begon op te raken vloog F/Lt Cox over de plek tot hij zag dat de bemanning hun dinghy met succes hadden uitgezet. Deze officier heeft zowel als sectieleider en als vluchtcommandant groot leiderschap en vaardigheid getoond.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 92 (East India) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
10 oktober 1944
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Gedurende een lange periode van operationeel vliegen heeft deze officier opvallend goed leiderschap getoond gepaard aan opmerkelijke dapperheid als piloot. Bij het begin van de campagne tegen Rome joeg hij de vijandelijke luchtmacht op de vlucht toen hij zijn squadron aanvoerde tegen een veel sterkere groep Focke Wulf Fw 190s die onze grondtroepen in het gebied rond Cassino probeerden aan te vallen. Bij die gelegenheid werden vijf vijandelijke toestellen vernietigd, een ervan door Sq/Ldr Cox. Zijn squadron bleef een leidende rol spelen bij het uitschakelen van de vijandelijke tegenstand en binnen een week schoot het nog 11 Duitse jagers neer. Sinds de toekenning van zijn D.F.C. heeft Sq/Ldr Cox minstens vijf vijandelijke toestellen vernietigd wat zijn totaal op negen vernietigd brengt en veel andere beschadigd. Hij heeft een uitstekende staat van dienst als squadroncommandant.

Bronnen

Foto