TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ward, Derek Harland

Geboortedatum:
31 juli 1917 (Whangarei, Nieuw-Zeeland)
Overlijdensdatum:
17 juni 1942
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Halfaya Sollum
Vak: 1. Rij: C. Graf: 10.
Dienstnummer:
40786
Nationaliteit:
Nieuw-Zeelandse (1907-1947, Dominion VK)

Biografie

Bevorderingen:
1 juni 1938: Pilot Officers for five years on the active list
1 januari 1940: Flying Officer
1 januari 1941: Flight Lieutenant (war sub)
1 maart 1942: Temporary Squadron Leader

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 87 (United Provinces) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
17 oktober 1941
Aanbeveling:
Deze officier vocht met zijn squadron tijdens de operaties in Frankrijk en vernietigde twee vijandelijke toestellen. Vanaf september 1940 voerde hij het commando over een sectie die zich bezig hield met nachtelijke operaties en hij heeft uitstekensd werk verricht, in het bijzonder bij de opleiding van nieuwe piloten. In juli 1941 onderschepten Flight Lieutenant Ward en een andere piloot een formatie vijandelijke toestellen die probeerde een van onze vliegvelden van geringe hoogte aan te vallen. Hoewel het weer bijzonder slecht was werd minstens een vijandelijk toestel beschadigd. Bij een andere gelegenheid leidde F/Lt Ward een geslaagde aanval op het vliegveld van Caen. Ondanks luchtafweer wordt aangenomen dat hij twee vijandelijke toestellen geraakt heeft; bovendien werden een goederentrein, gebouwen en geschutsopstellingen beschoten. Deze officier heeft altijd de grootste bereidheid getoond de vijand te bestrijden.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 73 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
22 mei 1942
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Deze officier is een vaardige en bereidwillige jachtpiloot. Op een nacht in mei 1942 leidde hij een formatie vliegtuigen in een aanvaql op Barce. Het vliegveld en de parkeerplaats werden met succes aangevallen en tijdens de operatie schoot Squadron Leader Ward een groot vliegtuig neer dat het vliegveld naderde en beschoot een ander voordat zijn munitie op raakte. Deze officier heeft in Frankrijk en in Engeland gediend. Hij heeft zes vijandelijke toestellen vernietigd.

Tweede DFC toegekend als gesp.

Bronnen

Foto