TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Leach, John Ernest

Dienstnummer:
5948937
Nationaliteit:
Britse

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
No. 3 Commando, 1st Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
13 januari 1944
Aanbeveling:
Tijdens de operaties in Calabria tussen 28 augustus en 5 september 1943, had Pvt Leach in de nacht van 30 op 31 augustus een groot aandeel in het in een hinderlaag lokken van een Italiaanse legervrachtwagen en in het veroveren van een Italiaanse post dezelfde nacht, ondanks het feit dat hij toen malaria had wat hij verborg. Toen hij op 31 augustus drie Italiaanse gevangen begeleidde raakte hij bewusteloos en raakte vermist tot de volgende dag; toen zijn groep werd achtervolgd door een compagnie Italiaanse parachutisten verliet hij hen en verborg zich in een boerderij, liever dan de veiligheid van zijn metgezellen te riskeren. Op 2 september, nadat hij enigszins was hersteld voegde hij zich samen met een matroos bij een ploeg onder commando van Cpl Davison en op die dag nam hij alleen zes Italianen gevangen in Bova Marina. Deze soldaat deed, hoewel hij ziek was, meer dan welke man ook in perfecte gezondheid en hij was een waardevolle aanwinst voor beide patrouilles waarvan hij deel uitmaakte.
Military Medal (MM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
No. 3 Commando, 1st Special Service Brigade, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Neptune
Military Medal (MM)
Aanbeveling:
Op 6 jui 1944, op Queen Red Beach werd Sgt Leachí sectie officier gewond en hij nam onmiddellijk het commando over en reorganisserde de sectie. In de boot waren doden en gewonden. Tijdens de tegenaanval bij het bos van Le Plein in de morgen van 8 juni leidde hij de sectie met grote vaardigheid en doodde zelf diverse vijanden terwijl zijn sectie diverse gevangenen maakte. Hoewel hij gewond raakte bleef hij de sectie aanvoeren totdat de operatie met succes was afgesloten. Hij toonde krachtig leiderschap, militaire deskundigheid en moed van het hoogste niveau.

Tweede MM ontvangen als gesp.

Bronnen

Foto