TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Whitehead, David Adie "Torpy"

Geboortedatum:
30 september 1896 (Leith/Edinburgh, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
23 oktober 1992
Dienstnummer:
NX376
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Militaire carriere:
4 april 1916: Lieutenant
1 oktober 1917: H/captain
29 maart 1921: Brigade Major
1 september 1922: Captain (subst.)
2 september 1930: Major
1 oktober 1937: Lieutenant Colonel
12 september 1942: Colonel (temporary Brigadier)
9 februari 1946: H/Brigadier

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
3rd Machine Gun Battalion, 3rd Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
25 april 1918
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en plichtsbesef. Hij leidde onder zwaar vuur zijn batterij van acht machinegeweren persoonlijk van zijn positie naar een vooruitgeschoven positie ongeveer 1.000 meter verder. Hij boezemde bij zijn compagnie, die voor het eerst in actie was, groot vertrouwen in.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
2/32nd Australian Infantry Battalion, 24th Australian Infantry Brigade, 9th Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
24 september 1942
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Wegens koelbloedig, dapper en knap leiderschap bij Tel El Eisa.
Op 22 juli 1942 bij Tel El Eisa voerde Lt-col D.A. Whitehead het bevel over 2/32nd Bn tijdens de aanval op het eerste doel;: hoog terrein ten westen van punt 22 87602950 – Cairn 8754 2962. Van het eerste tot het laatste licht was zijn bataljon in felle strijd gewikkeld met Duitsers. Het doel werd bereikt en behouden ondanks zware tegenaanvallen en door vijandelijke druk gedurende de hele dag waardoor onze troepen sterk werden uitgedund. Door zijn koelbloedige, dappere en knappe leiding was Lt-col Whitehead verantwoordelijk voor het succesvolle resultaat. Hij liep de hele dag onder zwaar en voortdurend vuur tussen de flanken heen en weer, kalm de situatie opnemend en eenheden onder zijn commando verplaatsend naar betere posities om de veiligheid van zijn bataljon te garanderen en zijn aanvalsgeschut in staat te stellen af te rekenen met vijandelijke versterkingen. De vijand leed veel verliezen, 65 Duitsers werden krijgsgevangen gemaakt, vier zware anti tankkanonnen veroverd en veel ander materiaal veroverd of vernield. Gedurende deze aanval vormde Lt-col Whitehead een voorbeeld voor zijn mannen en zijn acties waren een lesje in koelbloedig, moedig en briljant leiderschap.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
2/32nd Australian Infantry Battalion, 24th Australian Infantry Brigade, 9th Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
15 december 1942
Mentioned in Dispatches
Voor moed en verdiensten in het Midden-Oosten.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier
Eenheid:
Headquarters, 26th Australian Infantry Brigade, 9th Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
11 februari 1943
Aanbeveling:
Wegens grote moed, deskundigheid en inzicht bij El Alamein.
Tijdens de slag om El Alamein lag Brigadier Whitehead’s brigade op de rechter, open flank van het 8ste Leger. Tijdens de eerste aanval op 23 oktober 1942 was de brigade zeer succesvol en de grondige en deskundige planning en voorbereiding door de commandant en de hoge kwaliteit van leiderschap waren hiervoor grotendeels verantwoordelijk.

Tweede DSO als gesp ontvangen.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Brigadier
Eenheid:
Headquarters, 26th Australian Infantry Brigade, 9th Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
27 april 1944
Mentioned in Dispatches
Voor uitzonderlijke verdiensten in het veld in Nieuw-Guinea.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel
Eenheid:
Headquarters, 26th Australian Infantry Brigade, 9th Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
8 maart 1945

Aanbeveling:
Wegens opmerkelijk leidershap en dienstverlening in de periode tussen september en december 1943.
Brig. Whitehead voerde het commando over de Australische 26th Infantry Brigade die op 4 september 1943 op Red Beach ten oosten van Lae landde en onmiddellijk als vooruitgeschoven eenheid van de divisie westwaarts langs de kust verder trok naar Lae. Hij voerde zijn brigade deskundig aan gedurende de zeer succesvolle operaties van de divisie dat resulteerde in de snelle verovering van Lae.
De Brigade ging in de nacht van 19 op 20 oktober op G Beach bij Lae aan boord voor de landing bij Finschafen in de Baai van Langemak en kwam bij de reserve van de divisie. Op dat tijdstip bezette de Japanse 20ste divisie met eenheden van andere divisies de Satelberg die het gebied beheerste en ook de Wareo bergen in het noorden en had onlangs een aanval met een divisie geopend op onze posities in de omgeving van Katika en Scarlet Beach.
Daarna trok de divisie verder noordwaarts langs de kust, veroverde eerst een vitale positie en daarna een aantal verdedigingsstellingen in het oosten. In samenwerking met andere eenheden van de divisie viel de brigade de vooruitgeschoven vijandelijke posities in het achterland aan. De brigade had de zwaarste taak van de divisie en door hard en vastberaden vechten volbracht de brigade al zijn taken met succes. Brigadier Whitehead voerde het commando met grote moed en vastberadenheid en met uitgesproken deskundigheid en inzicht.
De gedetailleerde plannen van de brigade voor deze serie operaties werden door Brigadier Whitehead opgesteld en zijn uitvoering van die operaties was krachtig en meesterlijk en toonden uitstekend inzicht en bevelvoering; dat alles droeg grotendeels bij aan de totale nederlaag van de vijand.
Brigadier Whitehead kreeg opdracht de Satelberg aan te vallen en te veroveren, verder te trekken naar Wareo en dat later te veroveren. Als ondersteunende wapens beschikte hij over veldartillerie en Matilda tanks.
Het terrein was extreem zwaar en bestond uit bergruggen begroeid met dichte jungle en bamboebossen, diepe ravijnen met steile hellingen en vlijmscherpe bergkammen.
De vijand had sterke ingegraven stellingen ingericht, goed geplaatst met natuurlijke camouflage en in veel gevallen bijzonder moeilijk via de flanken te benaderen. De operatie omvatte een aantal aanvallen door eenheden van de brigadegroep. De eerste aanval begon op 17 november 1943. De aanval werd met grote vastberadenheid en felheid ingezet. De voortgang was noodzakelijkerwijs traag en de verbindingen uiterst moeilijk te handhaven. De vijand streed hardnekkig maar alle aanvallen van de Aust. Inf. Bde Gp werden onophoudelijk en vastberaden doorgezet. Op 18 november werd Coconut Ridge veroverd, een belangrijk punt onder Satelberg. De laatste aanval op Satelberg zelf werd uitgevoerd over het meest bergachtige terrein dat de divisie tijdens de campagne was tegengekomen. Op 25 november, na voortdurende felle gevechten werd Satelberg veroverd.
De brigade trok onmiddellijk verder naar de sterke vijandelijke positie aan de voet van het Wareo gebergte. Het terrein was hetzelfde en in sommige opzichten nog zwaarder dan dat bij Satelberg. Op 26 november werd Mosankoo bezet en de volgende dag werden Mogako, Kuanko, Peak Hill en Joangang in de eerste week van december bezet na vastberaden gevechten in bergachtig terrein en Wareo werd op 8 december veroverd.
Commander of the Order of the British Empire (CBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met eikenblad
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen