TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Leggatt, William Watt

Geboortedatum:
23 december 1894 (New Hebrides, Malekula Island)
Overlijdensdatum:
27 november 1968 (Melbourne/Victoria, Australie)
Dienstnummer:
3615 / VX44907
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Lieutenant (Luitenant)
Eenheid:
No. 4 Section, Signal Company, 15th Australian Brigade, 5th Division, Australian Army
Toegekend op:
2 december 1918
Aanbeveling:
Wegens dapperheid en plichtsbesef. Lieutenant Leggat was officier bij het 60th Battalion tijdelijk aan deze compagnie toegevoegd om het bevel te voeren over No 4 Section van de Australische 15de infanterie brigade. Hij regelde en bereidde de verbindingen van de brigade voor tijdens de aanval op het front bij Villers-Bretonneux op 8 augustus 1918. Een half uur na het uuur U op die datum ging hij met een ploeg van de verbindingsdienst naar voren en zette een relaispost op in een loopgraaf op 2 kilometer van de startlijn. In deze loopgraaf ontdekte hij een vijandelijke officier en zeven manschappen en nam die met zijn ploeg gevangen. Na ongeveer twee uur moest hij 2.000 meter verder naar voren en richtte zijn vooruitgeschoven radiopost van de brigade in op p.34.d. Een half uur later, op instructie van de brigade verhuisde hij de post naar het nabij gelegen Marcelcave. Een uur later verplaatste hij de post weer 4.000 meter verderop en zette een relais station op bij V.6.b. en een tijdelijk station bij W.8.a. Om ongeveer 12 uur schoof hij nog 1.000 meter naar voren en opende zijn vooruitgeschoven station op W.15.a. Vanuit dit staion werd verbinding gemaakt tussen de bataljons en de brigades op de flanken.
Tijdens de opmars verplaatste hij daarom zijn station vier keer tussen 04:00 en 16:00 uur. Dit werk werd gedaan onder de meest moeilijke omstandigheden en zwaar vijandelijk granaatvuur. Het was geheel aan zijn moed, doorzettingsvermogen en grote plichtsbesef te danken dat de verbindingen binnen de brigade tijdens de opmars naar tevredenheid werden gehandhaafd. Hij was ook verantwoordelijk voor het inzetten van alternatieve middelen van communicatie zoals zichtbare, met postduiven, luchtverkenning etc. Hij verloor geen detail uit het oog en door zijn energie slaagde hij erin de vereiste verbindingen te handhaven. Gedurende de gehele operatie die dag vormde hij een uitstekend voorbeeld voor de mannen van zijn sectie.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
2/40th Australian Infantry Battalion, Australian Army
Toegekend op:
6 maart 1947
Voor uitzonderlijke leiderschap en moed bij Timor.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
2/40th Australian Infantry Battalion, Australian Army
Toegekend op:
6 maart 1947
Voor diensten als krijgsgevangene in Japanse handen.
Mentioned in Despatches

Bronnen

Foto