TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Finch-Noyes, Anthony Keith Ellis

Geboortedatum:
1920
Overlijdensdatum:
2007
Dienstnummer:
165141
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
North Irish Horse, 21st Army Tank Brigade, 1st Armoured Division, British Army
Toegekend op:
28 juni 1945
Aanbeveling:
Op 18 september 1944, tijdens de oversteek van de rivier de Ausa was Captain Finch-Noyes 2/I/C van A Squadron North Irish Horse dat de 1 Royal West Kents (British 4th Infantry Division) ondersteunde. Het was een nachtelijke oversteek en de infanterie werd op de startlijn verrast door verdedigend vuur waardoor verwarring ontstond en alle contact met de infanterie verloren ging. Captain Finch bleef de hele nacht op en toen het licht werd had hij elke compagnie infanterie bezocht, wist precies waar iedereen was, had ’s ochtends een oversteek voor tanks gevonden en het was aan zijn inspanningen te danken dat de tanks over konden steken en zich bij de juiste infanterie compagnie konden voegen. Bij het eerste licht legde hij een rookgordijn om de oversteek te dekken en bleef de oversteek van tanks en andere voertuigen leiden. Tijdens deze hele operatie lag de oversteek en de onmiddellijke omgeving onder zwaar vuur van granaten en kleine wapens. Hij deed dit op eigen initiatief en dat was veel meer dan zijn plicht.
In oktober bevond hij zich steeds in zijn linie met A Squadron ter ondersteuning van de Indiase 25ste brigade en verrichtte uitstekend werk. Op 3 november voerde hij het bevel over B Squadron ter ondersteuning van de 1 Durham Light Infantry die de rivier de Lamone overstak. De commandanten van de divisie, de brigade en van de 1 Durham Light Infantry uitten de hoogste lof voor de ondersteuning door tanks die ze kregen tijdens deze operatie. Het squadron werd uiteindelijk gereduceerd tot twee koeriers. Gedurende de hele betrokken periode had het squadron zeven verschillende infanterie brigades ondersteund zonder enige pauze voor henzelf.
Dat ze tot aan het einde zulke hoge waardering kregen is op zich al voldoende bewijs voor de kwaliteiten van deze officier.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto