TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sultan, Daniel Isom

Geboortedatum:
9 december 1885 (Oxford/Mississippi, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
14 januari 1947 (Washington, D.C./District Of Columbia, Verenigde Staten)
Begraven op:
United States Military Academy Post Cemetery
Vak: II. Rij: B. Graf: 29.
Dienstnummer:
0-2212
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
Personnel Section, Office of the Executive Assistant to the Chief of Staff of the Army, Chief of staff of the Army (CSA), U.S. Secretary of War, U.S. Department of War, U.S. Government
Toegekend op:
1922
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een Army Distinguished Service Medal toe te kennen aan Colonel (Corps of Engineers) Daniel Isom Sultan (ASN: 0-2212), United States Army, wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten verleend aan de Regering van de Verenigde Staten in een positie met grote verantwoordelijkheid tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als hoofd van de sectie personeel van de Executive Assistant van de chef staf van het leger tijdens de oorlog en de demobilisatie formuleerde Colonel Sultan beleid op het terrein van beroepspersoneel en behandelde met opnmerkelijke deskundigheid vele ingewikkelde problemen die van groot belang waren voor het Ministerie van Oorlog en het hele leger. Zijn werk werd gekarakteriseerd door een opvallend ruime visie en een vooruitziende blik. Zijn uitmuntend oordeel en het goede beleid dat door hem werd geïntroduceerd droegen in hoge mate bij aan een succesvol omgaan met het beroepspersoneel van het leger. Hij levere waardevolle diensten aan de regering in een positie met grote verantwoordelijkheid.

War Department, General Orders No. 56
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
U.S. Army Troops in Nicaragua, U.S. Army
Toegekend op:
1932
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een tweede Army Distinguished Service Medal toe te kennen aan Lieutenant Colonel (Corps of Engineers) Daniel Isom Sultan (ASN: 0-2212), United States Army, wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten verleend aan de Regering van de Verenigde Staten in een positie met grote verantwoordelijkheid. Toen hij diende als bevelvoerend officier van Amerikaanse troepen in Nicaragua leidde hij doelmatig een onderzoek naar een tracé voor een kanaal tussen beide oceanen en handhaafde een hoog moreel onder zijn troepen in ongewoon harde en moeilijke omstandigheden. Door zijn tact en diplomatieke aanpak van ingewikkelde problemen onderhield hij vriendschappelijke relaties met de bevolking van Nicaragua. Na de rampzalige aardbeving in Nicaragua in maart 1931 won Colonel Sultan met zijn snelle en effectieve hulp de waardering en de dank van de getroffen mensen. Bij het uitvoeren van die taken toonde hij opmerkelijke vaardigheid, een gezond oordeel en onvermoeibare vurigheid in een positie met grote verantwoordelijkheid waarmee hij zijn regering diensten van grote waarde bewees.

War Department, General Orders No. 2
--
Tweede DSM als Bronze Oak Leaf Cluster ontvangen
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal)
Eenheid:
Commanding General, HQ, Northern Combat Area Command (NAC), South East Asia Command (SEAC), Allied Forces
Toegekend op:
1945
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een tweede Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een derde Army Distinguished Service Medal toe te kennen aan Lieutenant Colonel Daniel Isom Sultan (ASN: 0-2212), United States Army, wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid als Commanding General, Northern Combat Area Command, in Birma van 24 oktober 1944 tot 28 januari 1945. In die periode toonde Generaal Sultan opmerkelijke vaardigheden, tact en initiatief als bevelvoerend generaal van een Geallieerd commando bestaande uit Amerikaanse, Britse en Chinese eenheden. Het succes van de door Generaal Sultan geleide operaties onder grote moeilijkheden van logistiek en terrein resulteerden in het verjagen van de vijand van de land route naar China en maakten zo de opening van de vitale Stilwell Road mogelijk.

War Department, General Orders No. 21
--
Derde DSM als Bronze Oak Leaf Cluster ontvangen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal)
Eenheid:
Commanding General, HQ, Northern Combat Area Command (NAC), South East Asia Command (SEAC), Allied Forces
Toegekend op:
1945
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
Met opmerkelijke tact, vaardigheid en initiatief voltooide hij een missie van grote verantwoordelijkheid die steun vereiste aan zowel het China als het zuidoost Azië commando. Bij het voldoen aan deze twee tegenstrijdige eisen oefende hij een dusdanig niveau van professionele vaardigheid en diplomatie uit met als gevolg een verbeterd vertrouwen tussen de Geallieerde troepen onderling.

Vierde DSM als Bronze Oak Leaf Cluster ontvangen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
Commanding General, HQ, 38th Infantry Division "Cyclone", U.S. Army
Aanbeveling:
Aan Major General Daniel Isom Sultan (ASN: O-2212), United States Army is blijkbaar een Silver Star uitgereikt op grond van onderstaande General Orders wegens opvallende moed en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend bij de 38th Infantry Division tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

3 service stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen

Foto's