TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lorne, Thomas

Geboortedatum:
27 juni 1921 (Groombridge/Sussex, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
24 augustus 1990 (Australië)
Dienstnummer:
5671590
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
156th Parachute Battalion, 4th Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
6 juni 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Pegasus II
"De Duitsers namen LORNE in september 1944 gevangenen toen hij met een schotwond in het ziekenhuis van OOSTERBEEK lag.

Op weg naar APELDOORN ontsnapten hij en twee andere gewonden uit een rijdende ambulance, onder vuur van de bewaker, in een bos.

LORNE's wond was opnieuw geopend en nadat zijn metgezellen eerste hulp hadden verleend, liep het gezelschap richting de Rijn.

Na enkele uren vonden ze een boerderij waar ze hulp en een gids kregen. Met hulp van verschillende Nederlanders bereikten LORNE en een van de anderen de Rijn.
Ze waren de vorige dag tijdens het ontwijken van een Duits soldaat van de derde man gescheiden. Het was onmogelijk om over de Rijn te zwemmen omdat deze verlicht was en de Duitsers langs de oever waren ingegraven. Gedurende de volgende zes weken werden LORNE en zijn metgezel beschermd door de Nederlanders en na verloop van tijd werden ze vergezeld door vele andere vluchtelingen.

Uiteindelijk probeerde de hele partij op 18 november de Duitse linies te ontglippen, maar ze werden ontdekt en na de eerste paar slachtoffers gaf de groep van LORNE zich over. LORNE zelf probeerde te doen alsof hij dood was, maar de Duitsers schoten hem door de knie. Hij en de andere gewonden werden naar een ziekenhuis gebracht en 4 dagen later naar Duitsland gestuurd.

Bij de grens, terwijl hij onbewaakt achterbleef in een verlaten bioscoop, wilden LORNE en een andere soldaat ontsnappen, maar de officier die bij hen was zei dat hij zijn woord had gegeven om dat niet te doen.

LORNE werd uiteindelijk in april 1945 bevrijd."
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto