TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lucas, James Clay

Overlijdensdatum:
26 oktober 1944
Dienstnummer:
0-320378
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Adelborst)
Eenheid:
U.S.S. Kitkun Bay (CVE-71), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens heldendom en waardevolle prestaties in de lucht als piloot van een torpedobommenwerper in een samengesteld squadron, toegevoegd aan een groep vliegtuigen van U.S.S. Kitkun Bay in actie tegen Japanse troepen op de Marianen, Palau en de Filippijnen gedurende een lange periode en tijdens de tweede slag om de Filippijnse Zee in oktober 1944.
Ensign Lucas, een ervaren en agressieve gevechtsvlieger die heeft deelgenomen aan talloze belangrijke marine operaties in die gebieden, trotseerde het zware vijandelijke afweervuur en de sterke tegenstand in de lucht om diep door te dringen boven vijandelijk gebied waar hij belangrijke bombardementen uitvoerde ter ondersteunig van onze grondtroepen. Gelanceerd van zijn moederschip in de vroege morgen van 25 oktober, toen eenheden van de Japanse vloot onze Task Force aanvielen bij het eiland Samar startte hij onder hardnekkig vijandelijk granaatvuur en uiterst slechte weersomstamdigheden om zich bij zijn sectie te voegen in een felle aanval op de aanvallende oorlogsschepen die resulteerde in zware schade aan vitale eenheden van de vijandelijke troepen.
De vliegkunst van Ensign Lucas, zijn onverwoestbare vechtlust en zijn niet aflatende plichtsbesef gedurende deze intensive gevechten waren in overeenstemming met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto