TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Thomas, Rhys Henry

Dienstnummer:
83282
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 129 (Mysore) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
22 mei 1942
Aanbeveling:
Deze officier is een squadroncommandant van opmerkelijke waarde. Hij heeft met succes deelgenomen aan een groot aantal vluchten tegen de vijand. In de periode waarin hij optrad als sectie- of squadroncommandant heeft zijn eenheid minstens 17 vijandelijke toestellen vernietigd. Squadron Leader Thomas heeft voortdurend grote deskundigheid, een gezond oordeel en betrouwbaarheid getoond.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 129 (Mysore) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
11 september 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Jubilee
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Sinds de toekenning van het Distinguished Flying Cross heeft deze officier zeer veel vluchten boven vijandelijk gebied gemaakt. Hij is een goede leider en een hardnekkig strijder. In juni 1942, toen hij een groep bommenwerpers escorteerde tijdens een aanval op Le Havre verhinderde hij met vaardige tactiek de pogingen van 12 Fw 190s de bommenwerpers aan te vallen en tijdens het daarop volgende gevecht werden drie van de vijandelijke vliegtuigen zonder eigen verliezen neergehaald. In augustus 1942 leidde hij een gedurfde en vastberaden aanval op een aantal vijandelijke watervliegtuigen die vernietigd werden ondanks de aanwezigheid van vijandelijke jagers. De volgende dag, tijdens aanvallen van geringe hoogte op bepaalde posities tijdens de gecombineerde operatie bij Dieppe oogstte het magnifieke werk van Sq/Ldr Thomas de bewondering van de aanvallende troepen. Deze officier is een uitstekende squadroncommandant wiens grote deskundigheid en onfeilbare oordeel aanzienlijk hebben bijgedragen aan de vele door zijn squadron behaalde successen.

Bronnen

Foto