TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Daniels, William Hawk

Geboortedatum:
2 augustus 1914
Overlijdensdatum:
januari 1983
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Special Operations, Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Toegekend op:
6 april 1945
Aanbeveling:
Toegekend wegens dapperheid in actie van 30 juli tot 28 september 1944. Toegevoegd aan het Office of Strategic Services organiseerde en leidde (toen nog) Captain Daniels verzetsgroepen bij sabotage- en guerilla acties tegen de vijand in het hele departement Lot, nadat hij per parachute in Frankrijk was geland. Hij vond het vaak nodig om burgerkleren te dragen om zijn missies te voltooien. Met grote koelbloedigheid en moed voerde hij zelf de sabotage uit van drie belangrijke bruggen ondanks vijandelijke patrouilles die ze bewaakten. Hij maakte met succesvolle sabotage ook de ondergondse telefoonkabels tussen Cahors en Montauban onklaar. De troepen aanvoerend die hij had opgericht legde majoor Daniels voortdurend hinderlagen in het hele gebied voor vijandelijke troepen waarbij hij de vijand zware verliezen toebracht met verwaarloosbare verliezen aan de eigen troepen. Hij kwam in Louisiana in dienst.

HQ European Theater of War, General Order 82 dated May 6, 1945
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Special Operations, Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Toegekend op:
16 maart 1946
Croix de Guerre (1939-1945)
Aanbeveling:
"De Amerikaanse officier kwam op 30 juli 1944 per parachute naar Lot als sabotage instructeur en assistent van de Maquis. Hij wijdde zich met vurigheid en verstand aan zijn missie; hij nam aan het hoofd van de teams die hij had gevormd, deel aan aanvallen op vijandelijke colonnes, in het bijzonder bij St. Servet, Cahors en Villeneuve.
Hij organisserde zelf de verwoesting van de bruggen bij l’Hospitalet. Pantaneon en Lascabssess waardoor hij de opmars van vijandelijke troepen hinderde. Hij verstoorde vijandelijke verbindingen door de telefoonkabel tussen Cahors en Montauban door te knippen. Hij blies de hoofdwegen op die door de Duitsers werden gebruikt om bij de mijnen bij Carmaux te komen.
Op 11 augustus, toen hij door ongeveer 50 Duitsers in een hinderlaag was gelokt, vocht hij zich eruit."

Decision No. 105, President of the Provisional (French) Government citation dated March 16, 1946

Bronnen

Foto