TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zavarin, Grigoriy Antonovich

Geboortedatum:
24 november 1902 (Slastukha/Saratov, Keizerrijk Rusland)
Overlijdensdatum:
30 september 1944 (Koporsky/Leningrad, Sovjet-Unie)
Begraven op:
Sovjet Oorlogsbegraafplaats Lomonosov
Nationaliteit:
Sovjet (1922-1991, Volksrepubliek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major
Eenheid:
51st Mine-torpedo Aviation Regiment, 8th Mine-Torpedo Air Division, Baltic Fleet Air Force
Toegekend op:
1944
"Door het terreinwinst dat de Sovjettroepen in het westen boekten, werd het voor de vijand steeds moeilijker om zeecommunicatie in de noordelijke gedeelte van de Golf van Finland te gebruiken. Om haar (...) in de Kotka-Vyborg baai te beschermen tegen de vernietigende afranseling van onze vliegmacht, begon de vijand haar eskadrons te versterken met jagers. Om de Duitse kruiser "Niobe" te vernietigen lanceerde de Baltische Vloot Luchtmacht op 16 juli 1944 een luchtaanval op Kotka, waarin 132 vliegtuigen deel aan namen. In het begin werden de vijandelijke luchtafweer uitgeschakeld waarna 28 duikbommenwerpers de kruiser beschadigden. Een eskadron bommenwerpers aangevoerd door luitenant-kolonel Ponomarenko en vlagofficier Zavarin hebben de kruiser uiteindelijk met 6.000 kg aan bommen tot zinken gebracht. Voor dit wapenfeit wordt de commandant van het eskader I.N. Ponomarenko tot Held van de Sovjet-Unie uitgeroepen en krijgt Major G.A. Zavarin de Orde van de Rode Bannier."
Orden Krasnogo Znameni
"Voor het voltooien van 27 gevechtsmissies waarin vijf vijandelijke transportschepen en drie oorlogsschepen tot zinken werd gebracht."

Postuum toegekend

Postuum toegekend

Bronnen

Foto