Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Thoraval, Michel Marie Victor Dr.

Geboortedatum:
12 november 1920 (Nantes, Franrijk)
Overlijdensdatum:
25 september 2006 (Parijs, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergent Chef
Eenheid:
Secret Intelligence Service (SIS/MI6), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
Toegekend op:
30 september 1943
Aanbeveling:
Ik wil met nadruk Sergeant Chef Michel Thoraval van de Frans Noord-Afrikaanse troepen voordragen voor een onmiddellijke toekennnig van een D.C.M.
Thoraval werkte eerst voor mijn organisatie in Frankrijk van juni 1941 tot april 1942. De groep waaraan hij was verbonden viel begin 1942 uiteen maar Thoraval bleef met groot gevaar voor zichzelf leden van de groep helpen en probeerde het radio contact met Engeland te herstellen.
In april 1942 ontsnapte hij naar Spanje, fungerend als gids voor een viertal piloten van de luchtmacht. Tijdens de reis en de erop volgende gevangenschap in Spanje gaf hij de groep de grootst mogelijke steun.
Na zijn opleiding in Engeland werd hij in januari 1943 boven Frankrijk gedropt op een missie voor het Deuxième Bureau van de troepen van Generaal Giraud. Hij maakte snel radiocontact met Engeland en zette half februari een operatie op waardoor een hoge officier van het Deuxième Bureau met veel waardevolle informatie Frankrijk uit werd gesmokkeld.
Thoraval werd half april 1943 weer boven Frankrijk gedropt. Binnen een paar dagen zette hij twee operaties op waardoor een grote hoeveelheid waardevol material werd verzameld.
Tenslotte zette hij zelf de operatie op waarmee Generaal George en zijn staf naar Noord-Afrika werden overgebracht. Vanwege technische moeilijkheden werd de operatie een week uitgesteld waardoor de groep zonder de opmerkelijke vastberadenheid en leiderschap van Thoraval ongetwijfeld uiteen zou zijn gevallen en de operatie zou zijn mislukt. Deze operatie had ook de ontvangst van veel waardevol materiaal tot gevolg.
Tijdens deze opeenvolgende missies heeft Sergeant Chef Thoraval het grootste initiatief, moed en vastberadenheid getoond en hij heeft voortdurend zeer goede resultaten bereikt.
Generaal Giraud heeft toestemming gegeven deze aanbeveling te doen.
Major General F.H.N. Davidson C.B., D.S.O., M.C.
Distinguished Conduct Medal

Bronnen

Foto