TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gilbert, Douglas Kenneth Manwaring

Overlijdensdatum:
februari 1999 (Eastbourne/West Sussex, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
166665
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

18 januari 1941: 2nd Lieutenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Royal Regiment of Artillery
Toegekend op:
19 juli 1945
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
90th Battery, 23rd Field Ambulance Field Regiment R.A., 43rd Gurkha Lorried Infantry Brigade, British Army
Toegekend op:
25 augustus 1945
Aanbeveling:
Ref. blad Italië No 88 II NW. In de morgen van 15 april kreeg 2/10 G.R. opdracht de opmars over de Silaro bij punt 1784lo voort te zetten. Het bataljomn kwam zonder problemen tot bij de rivier maar pogingen om de opmars aan de andere kant van de rivier over het open terrein voort te zetten kwamen onder zeer zwaar vuur dat tot hoge verliezen leidde. De situatie van de voorste compagnieën verslechterde snel.
Ze werden vastgenageld, kwamen onder aanzienlijk vuur van sluipschutters, gericht vuur van Spandaus en artillerie. De bevelvoerend officier, nieuw en onervaren, vond de situatie meer dan hij aan kon. Het was hier dat Major D.K.M. Gilbert, R.A., OC 90 Bty 23 A Fd Regt het feitelijke commando over het bataljon op zich nam. Hij ging met een radio vanuit het tactisch hoofdkwartier van het bataljon naar voren om de situatie te herstellen. Ondanks zwaar atillerievuur, vuur van Spandaus en sluipschutters van zeer dichtbij en aanzienlijke verliezen om hem heen, baande hij zich een weg naar voren met volledige minachting voor eigen veiligheid en nam de verantwoordelijkheid voor het commando over het bataljon op zich.
Hij bood elke situatie die zich die dag voordeed het hoofd. Het was aan de kalmte, het aanvaarden van de verantwoordelijkheid en minachting van gevaar van deze officier te danken dat een moeilijke situatie werd hersteld en de basis werd gelegd voor een geslaagde nachtelijke aanval.
De voorbereiding voor deze aanval, naast de opdrachten voor de artillerie werden door Maj. Gilbert gedaan onder leiding van het commando van de brigade en het was aan zijn inzicht en koelbloedigheid onder vuur te danken dat er een bruggenhoofd aan de Silaro werd gevormd dat de weg vrijmaakte voor een succesvolle doorbraak naar Medicina.
Gedurende de hele operatie toonde deze officier totale minachting voor persoonlijk gevaar, kalmte, een goed inzicht en een snel aanvaarden van verantwoordelijkheid onder vuur.
Zijn optreden vormde een inspiratie voor alle officieren van het bataljon waar tot op vandaag nog over wordt gesproken.
Het was grotendeels aan het dappere optreden van deze officier te danken dat een moeilijke situatie werd hersteld, de oversteek over de Silaro werd gemaakt waardoor een succesvol resultaat van de operaties werd verzekerd.
Zijn optreden paste binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto