TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zembsch-Schreve, Guido "Pierre Lalande"

Geboortedatum:
17 mei 1916 (Berne, Zwitserland)
Overlijdensdatum:
1 februari 2003 (Rhode-Saint-Genese, Frankrijk)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Tijd. res. 2e luitenant
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
20 november 1945
"Moed, beleidvol optreden en groot doorzettingsvermogen getoond bij het organiseeren en in stand houden van een geallieerde "escaperoute" voor Nederlanders door Frankrijk vanaf 1943."

K.B. nr 20
Bronzen Kruis (BK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kapitein
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
5 september 1946
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Aanbeveling:
Lieutenant Zembsch-Schreve, een officier van Nederlandse nationaliteit werd in juli 1943 bij de Britse dienst geplaatst voor een speciale missie. In die maand sprong hij af boven bezet Frankrijk om een bestaand netwerk van agenten over te nemen en uit te breiden tot een ontsnappingsorganisatie voor mensen en speciale materialen.
Lieutenant Zembsch-Schreve begon energiek aan zijn missie en had al gauw zijn netwerk uitgebreid tot over heel Frankrijk van BelgiŽ tot aan de Spaanse grens. Tot aan het moment van zijn arrestatie in maart 1944, gebruikte Lieutenant Zembsch-Schreve zijn netwerk met zeer veel succes voor het naar buiten smokkelen van hoeveelheden speciale precisie instrumenten die in dit land dringend nodig waren. Bovendien was het leveren van radios en andere apparatuur op diverse adressen aan agenten van andere secties ook aan deze organisatie toevertrouwd. Men vermoedt dat verraad door een van deze externe contacten heeft geleid tot de arrestatie van Lieutenant Zembsch-Schreve in maart 1944, op een moment waarop zijn inspanningen een hoogtepunt hadden bereikt en zijn netwerk op volle capaciteit functioneerde.
Lieutenant Zembsch-Schreveís koelbloedigheid en snelle denken stelden hem in staat de Gestapo te misleiden wat betreft het bestaan van zijn werkelijke activiteiten en hij slaagde erin zijn identiteit te verbergen achter een pseudoniem dat hij al eerder had gebruikt. Zo was hij in staat zijn betrokkenheid bij zijn eigen netwerk te verbergen dat dan ook geen nadelen ondervond door zijn arrestatie. Hij deed dat in de wetenschap dat elke poging, hem via zijn organisatie op te sporen tot mislukken was gedoemd vanwege zijn veranderde identiteit.
Lieutenant Zembsch-Schreve werd na aanzienlijke mishandelingen als gevolg van een poging een bericht uit een gevangenis te smokkelen, op 10 augustus uit Fresne naar Duitsland afgevoerd. In Duitsland onderging hij de gebruikelijke ontberingen en mishandelingen in Buchenwald en Dora voordat hij uiteindelijk kon ontsnappen toen zijn kamp naar het oosten werd geŽvacueerd. Nadat hij was overrompeld door de Russen, leidde Lieutenant Zembsch-Schreve een groep van 11 man, waaronder twee Amerikaanse vliegers door de Russische linies en stak met succes over naar de Amerikaanse zone van waaruit hij naar Nederland ging.
Zowel tijdens als na zijn arrestatie toonde Lieutenant Zembsch-Schreve grote vindingrijkheid en moed. Door zijn optreden na zijn arrestatie was hij verantwoordelijk voor het redden van de levens van al diegenen met wie hij contact had en zijn ontsnapping vanuit oost Pruisen naar Nederland door zowel Duitse als Russische linies tonen zijn vastberadenheid en vindingrijkheid.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
6 december 2000
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur

Bronnen