TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rana, Hire

Dienstnummer:
No. 5891
Nationaliteit:
Indiaasche (1858-1947, Britse Kolonie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Havildar (Sergeant)
Eenheid:
2nd Battalion 1st King George V's Own Gurkha Rifles
Toegekend op:
december 1939
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en moedige leiding bij twee gelegenheden.
Op 25 oktober 1939 voerde hij het bevel over het voorste peloton bij post 14 (twee pelotons) ten oosten van Anztalai, gelegen in en dicht bebost gebied toen een groep van minstens 20 vijanden de hele morgen dichtbij probeerde te komen onder dekkend vuur van een andere vijandelijke eenheid.
Havildar Hire Rana kwam uit zijn dekking om zijn secties op te stellen en elke dreiging afzonderlijk het hoofd te bieden. Toen de vijand een flankbestorming probeerde leidde hij er een sectie heen en slaagde erin twee vijanden 10 meter bij hem vandaan dood te schieten.
Toen hij bevel kreeg zich terug te trekken, trok hij zijn peloton moedig terug en halverwege naar het dekkende peloton leidde hij nog een tegenaanval op een vijandelijke eenheid die hem op korte afstand achtervolgde, hij schoot twee man op 20 meter neer en nog drie die probeerden weg te komen.
Op 28 oktober 1939 had hij de leiding over het achterste peloton van de achterhoede dat een open terrein overstak dat onder voortdurend vijandelijk vuur lag. Toen een man in de achterhoede gewond raakte ging hij zelf terug, pakte het geweer en de uitrusting van de gewonde en bleef blootgesteld aan nauwkeurig en hardnekkig vuur totdat de hele sectie in dekking lag. Gedurende de hele operatie bij Shahwali toonde Havildar Hire Rana opmerkelijk initiatief en minachting voor zijn eigen veiligheid en vormde een inspirerend voorbeeld voor alle rangen.
Second Class to the Indian Order of Merit
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Havildar (Sergeant)
Eenheid:
2nd Battalion 1st King George V's Own Gurkha Rifles
Toegekend op:
25 oktober 1940
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto