Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Nyunt, Saw Tha

Nationaliteit:
Thai (1238-heden, Koninkrijk)

Biografie

Ambulance Sepoy Saw Tha Nyunt was afkomstig uit de Wakema Township in het gebied Ayeyarwady in Burma; hij diende zijn land in de 77th Field Ambulance Brigade, de medische afdeling van het Burma Hospital Corps, toegevoegd aan de broemde Lushai Brigade. Op 25 juni 1944 voerde deze Sepoy een bijna zelfmoord reddingsactie uit toen een collega Ambulance Sepoy bewusteloos raakte en in een draaikolk werd gezogen. Saw Tha Nyunt riskeerde zonder aarzelen zijn leven door de man achterna te duiken en zijn leven te redden. Dit leverde hem meteen een aanbeveling voor een Albert Medal op maar omdat zijn actie in nabijheid van de vijand werd uitgevoerd kreeg hij er een B.G.M. voor.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ambulance-Sepoy
Eenheid:
77th Field Ambulance, Burma Hospital Corps, Burma Army, British Indian Army
Toegekend op:
22 maart 1945
Aanbeveling:
OfficiŽle aanbeveling, opgesteld voor een ogenblikkelijk eerbetoon: toekenning van de Albert Medal op 3 juli 1944 door de Lieutnant Colonel, bevelhebber van de 77th Field Ambulance, mede onedertekend door Brigadier Marindin, commandant van de Lushai Brigade en goedgekeurd door Lt General Reese, opperbevelhebber van de Allied Land Forces Sea;
Op 25 juni 1944 om ongeveer 11:00 uur sleepten No. 1406 Amb/Sepoy Saw Shwe Tha Tay, B.H.C. en drie anderen van de zelfde eenheid een boot, geladen met voorraden en uitrusting een van de grote watervallen op in de Dhaleswari rivier bij Bayaran Clara. Ze stonden op de linker rotsachtige oever van de rivier op een 15 meter hoge klip. De stroom was zo sterk dat de mannen hun evenwicht verloren en Saw Shwe Tha Tay in de rivier viel en bewusteloos afdreef naar een draaikolk dichtbij.
No. 1356 Amb/Sepoy Saw Tha Nyunt, B.G.M. sprong met volledige minachting voor persoonlijk gevaar onmiddellijk het water in en redde zijn kameraad van verdrrining.
Generaal W.J. Slim voegt eraan toe: Voorgedragen voor een B.G.M. omdat de actie in het voorterrein plaatsvond in nabijheid van de vijand.
Burma Gallantry Medal (BMG)

Bronnen

Foto