TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gordon, Donald Campbell "Chunky"

Geboortedatum:
25 februari 1920 (Edmonton, Canada)
Overlijdensdatum:
26 juni 1947 (Montreal, Canada)
Dienstnummer:
Can/J. 16633
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Squadron Leader Donald Gordon bezweek na een hersenoperatie gerelateerd aan letsels door flakvuur tijdens de oorlog.

Bevorderingen:
Juni 1940: In dienst
14 juli 1941: Sergeant
1 maart 1942: Flight Sergeant
1 september 1942: WO2
16 september 1942: Pilot Officer
16 maart 1943: Flying Officer
16 september 1944: Flight Lieutenant
16 april 1945: Squadron Leader

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 442 (Caribou) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
14 september 1945
Aanbeveling:
Deze officier heeft de hoogste graad van vaardigheid en vasthoudendheid getoond bij zijn aanvallen op de vijand. Zijn successen omvatten onder meer de vernietiging van vier vijandelijke vliegtuigen. Twee daarvan heeft hij onlangs neergeschoten tijdens een gevecht tegen een grote formatie vijandelijke jagers. Flight Lieutenant Gordon raakte gewond en zijn toestel zwaar beschadigd maar hij maakte een geslaagde noodlanding.
Opmerking: In het DHist file 181.009 D.2833 (RG.24 Volume 20632) bevindt zich een aanbeveling, opgesteld op 8 janauri 1945 toen hij 275 operationele missies had gevlogen (335 uur operationeel). Details zijn vergelijkbaar met het bovenstaande:
Flight Lieutenant Gordon heeft deelgenomen aan 275 vluchten tegen de vijand in Afrika en Europa en en heeft grote bereidheid en vastberadenheid getoond om de vijand voortdurend op te zoeken, zowel in de lucht als op de grond. Hij heeft met groot succes deelgenomen aan veel bombardementen en beschietingen Bij een recente gelegenheid keerde deze officier alleen terug uit de formatie omdat zijn toestel slecht bruikbaar was. Toen hij via de radio echter hoorde over vijandelijke activiteit vloog hij terug, kreeg 50 of meer vijandelijke jagers in zicht en viel ze aan. Hij slaagde erin er twee neer te halen voordat hij gewond raakte en zijn toestel zo zwaar beschadigd raakte dat hij een noodlanding moest maken. Dit bracht het totaal van zijn overwinningen op 4,5; vier waarschijnlijk vernietigd en vijf beschadigd. Hij heeft voortdurend een goed voorbeeld gesteld aan zijn squadron en heeft altijd grote moed en pichtsbesef getoond.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 402 (Winnipeg Bears) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
20 juli 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Zowel in de lucht als op de grond heeft deze officer opmerkelijke moed en vaardigheid getoond tijdens operaties tegen de vijand. Sinds de toekenning van het Distinguished Flying Cross heeft hij vijf vijandelijke toestellen vernietigd waarmee zijn totaalscore op minstens negen vernietigde toestellen komt met andere beschadigd. Hij heeft zijn squadron aangevoerd bij veel hardnekkige aanvallen op vijandelijke weg- en spoortransporten in sterk verdedigde gebieden en heeft aanzienlijke schade toegebracht aan de verbindingslijnen van de vijand. Squadron Leader Gordon heeft voortdurend briljant leiderschap, een goede vechtlust en grote vastberadenheid getoond.

Tweede DFC als gesp ontvangen

Bronnen