TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pearce, Peter Lancelot

Dienstnummer:
K8085
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Na e oorlog werd hij ook nog onderscheiden met de Police Long Service and Good Conduct Medal, EIIR terwijl hij in Engeland als Police Constable bij de Engelse politie diende.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gunner
Eenheid:
6th Field Regiment R.C.A., Divisional Troops, 2nd Canadian Infantry Division, British Army
Toegekend op:
4 november 1944
Aanbeveling:
Tijdens de aanval door de Camerons of Canada op Fontenoy-le-Marmion die in de nacht van 7 op 8 augustus 1944 begon, trad Pearce op als assistent waarnemer. Zijn officier was gewond geraakt maar kon doorgaan totdat hij om rond 11:00 een tweede maal werd geraakt. Vanaf dat moment totdat de post ongeveer acht uur later werd afgelost, nam kanonnier Pearce het bevel op zich, onderhield het contact met de artillerie, beschoot diverse vijandelijke doelen, onderhield het contact met de infanterie en hield zijn regimentscommandant voortdurend op de hoogte van de tactische situatie. Deze taken van waarnemingsofficier werden door kanonnier Pearce uitgevoerd onder zwaar en onophoudeijk vuur van mitrailleurs en mortieren en vaak in het directe zicht van de vijand. Enkele uren lang was de positie van de Camerons of Canada volledig omsingeld en al hun communicatiemiddelen waren onbruikbaar geraakt. Het feit dat kanonnier Pearce op zijn post bleef en contact onderhield met zijn regimentscommandant was voor de brigadecommandant het enige middel om iets over de wanhopige situatie te weten te komen en de nodige stappen voor te bereiden om die te herstellen. Het optreden van kanonnier Pearce was een schoolvoorbeeld van de grootste moed, tegenwoordigheid van geest en zijn vermogen om verantwoording te nemen in een zeer kritieke en gevaarlijke situatie. Het paste binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten en oogstte het respect en de dankbaarheid van alle rangen van de infanterie voor wiens uiteindelijke veiligheid hij grotendeels verantwoordelijk was.
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "OVERSEES"-gesp.
Canadian Volunteer Service Medal (1939-1947)

Bronnen

Foto