TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mathews, Kenneth

Geboortedatum:
19 maart 1916 (Feltham, Middlesex, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
20 oktober 1943 (Sneek, Nederland)
Begraven op:
Oorlogsgraf van het Gemenebest Gemeentelijke Begraafplaats Sneek
Dienstnummer:
82954
Nationaliteit:
Britse

Biografie

Squadron Leader (Pilot) Kenneth Mathews, 82954, Royal Air Force Volunteer Reserve.

Kenneth Mathews werd geboren in Feltham, Middlesex op 19 maart 1916. Zijn schoolopleiding volgde hij van 1927 tot 1933 aan de Harrow County School. Na afronding van zijn school ging hij werken bij de Royal Geographical Society als Junior Assistent.

Hij trad rond maart 1939 in dienst bij de RAFVR (Royal Air Force Volunteer Reserve) als Airman tot aan zijn bevordering tot Pilot. Op 1 september 1939 werd hij opgeroepen tot actieve dienst waarna hij zijn opleiding op 2 augustus 1940 voltooide bij een FTS. (Flight Training Squadron).

Mathews werd vervolgens op 3 augustus geplaatst bij 5 OTU (5e Operational Training Unit) gelegen op Aston Down. Na omscholing naar Blenheims kwam hij op 18 augustus bij 23 Squadron te Wittering.
Hij voerde het bevel over 534 Squadron, een Turbinlite Havoc eenheid in Tangmere vanaf september 1942 tot aan de ontbinding van het squadron op 25 januari 1943.

Mathews werd op 20 oktober 1943 gedood toen hij Squadron Leader was van het No. 25 Squadron, die met Mosquitoís van Church Fenton opereerde. Hij kwam niet terug van een bommenwerper ondersteuningsmissie naar Duitsland.

"Ken" Mathews werd 27 jaar oud. Hij een echtgenote en een zoon na.

Zijn navigator Derek Charles Burrow slaagde erin op het laatste moment uit het toestel te komen en werd krijgsgevangen gemaakt. Hij bleef een krijgsgevangene tot het eind van de oorlog.

De missie:
Op 20 oktober 143 voerde de Mosquito NF.II nachtjager, met serienummer DZ-689, code ZK-? ,van het RAF No. 25 squadron vanaf de vliegbasis Church Fenton (nu genoemd: Leeds East Airport), North Yorkshire (UK) een zogenaamde "intruder" (indringer) missie uit.
Aan boord was de piloot, squadron leader P/O Kenneth "Ken" Mathews met zijn navigator/waarnemer Flying Officer Derek Charles Burrow. Ter hoogte van Zoutpoel aan de oostelijke uithoek van het Sneekermeer werd hun jachtvliegtuig omstreeks 19:30 uur onderschept door een Duitse nachtjager en in brand geschoten waarna het na een glijvlucht het water raakte van het Sneekermeer. Hierbij werd de brand geblust en gleed het toestel door tot de oever van het maar waar het half op de oever en in het water bleef steken. Bij het aantreffen van het stoffelijk overschot bleek uit de verwondingen dat de piloot bij het eerste salvo van de Duitse nachtjager dodelijk werd getroffen.

Epiloog:
Het neerschieten van de Mosquito DZ689 werd nooit opgeŽist door een Duitse nachtjagerpiloot. Na de oorlog waren er geruchten dat Ken Mathews werd neergeschoten door ťťn van de andere Mosquito piloten die in die nacht waren uitgezonden en de Mosquito van Ken Mathews per abuis aanzag voor een Duits vliegtuig.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Corin Gelderblom
  • Foto 2: Corin Gelderblom
  • - Corin Gelderblom
    - www.bbm.org.uk/airmen/Mathews.htm
    - www.cwgc.org
    - "De luchtoorlog boven zuidwest Friesland", J.J. van der Veer

Foto's