TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ottens, Simon

Geboortedatum:
31 januari 1902 (Emmer-Compascuum, gemeente Emmen)
Overlijdensdatum:
4 november 1942 (Heerte/Salzgitter (Duitsland))
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Hippolytushoef, Slingerweg. Zoon van arbeider Popke Ottens (9 april 1862 Nieuw-Buinen, gemeente Borger – 12 februari 1930 Wieringen) en Agien Smit (13 maart 1871 Nieuw-Buinen – 9 maart 1956 Wieringen). Huwde op 28 oktober 1927 met Anna Ariana Poel (1 april 1909 Velsen). Grondwerker. Zijn ouders waren met hun kinderen naar Wieringen gegaan, omdat de Zuiderzeewerken voor werk zorgden. Hij was aanhanger van de Vrije Socialisten, waarvan Domela Nieuwenhuis de belangrijkste leider was. De Vrije Socialisten wilden de leefomstandigheden van de arbeiders verbeteren. Ottens was antimilitarist en geheelonthouder. Van Dorssen schrijft in 2001 in het boek over oorlogsslachtoffers uit de (toenmalige) gemeente Wieringen, dat hij 'een mens met een sterk rechtvaardigheidsgevoel (was), begaan met anderen. Hij was leergierig en wilde zich graag verder ontwikkelen.' Volgens de auteur werd hij op 17 april 1942 opgepakt, omdat hij te veel voor zijn politieke idealen uitkwam. Via Alkmaar belandde hij in Kamp Erika in Ommen, waar hij slecht en vernederend werd behandeld. In die periode – juni 1942 tot mei 1943 – was Kamp Erika een justitiekamp, waar zwarthandelaars en clandestiene slachters naar toe werden gestuurd. Al spoedig zaten ook personen, die van andere delicten werden beticht, in Ommen opgesloten. Na enige tijd verhuisde een deel van de gedetineerden uit Kamp Erika naar een werkkamp van de Herman Göringwerke in Heerte bij Salzgitter (Lager 35). Daar waren de levensomstandigheden zo slecht dat het sterftecijfer hoog lag. Als gevolg van mishandeling is Ottens op 4 november 1942 overleden. Zijn naam staat op het oorlogsmonument in Westerland in de voormalige gemeente Wieringen, die in 2012 opging in de gemeente Hollands Kroon.

Begraven op het Nederlands Ereveld in Hannover, vak E, grafnummer 30.

Begraven op het Nederlands Ereveld in Hannover, vak E, grafnummer 30.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Albert van Dorssen, Opdat wij niet vergeten, gemeente Wieringen, 2001; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 8/1947 gemeente Wieringen).