TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Khasanshin, Mansur Rakhipovich

Geboortedatum:
12 december 1923 (Rostov-na-Donu, Sovjet-Unie)
Overlijdensdatum:
13 april 1975 (Yuzhno-Sakhalinsk, Sovjet-Unie)
Begraven op:
Oude Begraafplaats Yuzhno-Sakhalinsk
Nationaliteit:
Sovjet (1922-1991, Volksrepubliek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Starshiy Serzhant (1e Sergeant)
Eenheid:
Mortar Company, 9th Guards Mechanized Brigade, 3rd Guards Mechanized Corps
Toegekend op:
juni 1944
"Zijn peloton was een van de eersten die de Dnjepr overstaken en op 30 september 1943 ten strijde trokken. Vooral bedreigend was de situatie op de rechterflank. Een groep fascistische machinegeweerschutters haastte zich naar onze peloton. Khasanshin, die mortieren in de trechters plaatste, opende vanuit alle mortieren direct het vuur op de vijand en sloeg de aanval af. Hij herhaalde dit twee keer.

In de namiddag ging de vijand, na versterkingen ontvangen te hebben, opnieuw in de aanval. De mortiermannen hadden nog maar een half dozijn mortiergranaten over. Khasanshin besloot om de resterende mortiergranaten over twee mortelteams te verspreiden en gaf de rest van de soldaten de opdracht om zich op de aanval voor te bereiden. De commandant leidde zijn soldaten naar de flank van de vijand. Onze soldaten bestormde de vijand in een verrassingsaanval en dwongen hen zich terug te trekken. Tijdens het afslaan van talloze vijandelijke tegenaanvallen op het veroverde bruggenhoofd op 2 oktober 1943, namen de mortiermannen drie keer deel aan man-tot-mangevechten. Het garde-peloton van luitenant Hassanshin sloeg in gedurende een periode van drie dagen maar liefst drieëntwintig aanvallen af."

Nr. 4350
--
Zijn Gouden Ster werd hem in 1949 afgepakt en op 31 oktober 1950 de titel van Held van de Sovjet-Unie. Op 2 januari 1959 kreeg hij deze titel en zijn medailles terug.
Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Starshiy Serzhant (1e Sergeant)
Eenheid:
Mortar Company, 9th Guards Mechanized Brigade, 3rd Guards Mechanized Corps
Toegekend op:
3 juni 1944
Orden Lenina

Bronnen

Foto