TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tinker, Clarence Leonard

Geboortedatum:
21 november 1887 (Pawhuska/Oklahoma, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
7 juni 1942 (Stille Oceaan)
Vermeld op:
Monument Vermisten van de Verenigde Staten Honolulu
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Major General Clarence Tinker was de eerste Amerikaanse generaal die sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Assistant Attaché for Aviation
Toegekend op:
1928
Aanbeveling:
Wegens heldendom, geen verband houdend met oorlogshandelingen, getoond terwijl hij diende als assistent luchtvaartattaché in Londen, Engeland op 21 September 1926 , toen hij Commander Robert A, Burg, United States Navy redde uit een brandend vliegtuig op de vliegbasis Kenley bij Londen. Hoewel hij gewond was geraakt en in half verwarde toestand verkeerde na het ongeval wist Major Tinker uit het brandende vliegtuig te komen maar toen hij zich realiseerde dat Commander Burg nog in de cockpit zat rende hij terug, de vlammen in in een poging zijn passagier te redden. Door de intense hitte werd hij teruggedrongen maar kwam aan de andere kant terug en na herhaalde en vastberaden pogingen waarbij ernstig verbrand raakte, trok hij Commander Burg eruit en sleepte hem bewusteloos naar een veilige plaats.

War Department, General Orders No. 2
Soldier's Medal (SM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
Hawaiian Department, U.S. Army Air Forces
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika. Nadat hij het commando over de luchtmacht op Hawaii en al het personeel op zich had genomen bracht hij met zijn grote kennis van tactiek en zijn inspirerende leiderschap die organisatie op het hoogste peil van geoefendheid. Begin juni 1942 voorzag hij een Japanse aanval op het eiland Midway en bereidde een zware bombardementsgroep voor op deelname aan het afslaan van die aanval en de uiteindelijke beslissende nederlaag van de Japanse troepen. In de laatste fase van de slag nam hij zelf het commando over een sectie op een aanvalsmissie van uitzonderlijk groot gevaar en in de beste tradities van de dienst koos hij ervoor de missie zelf uit te voeren in plaats van hem op te dragen aan een ondergeschikte. Deze dappere officier en zijn hele bemanning, die allen vrijwillig deelnamen aan deze missie en zich volledig bewust van het gevaar waren, raakten boven zee vermist. De uitzonderlijk opmerkelijke prestatie van Generaal Tinker en zijn toegewijde bijdrage in dienst van zijn land strekken hem en de Amerikaanse Army Air Forces tot de hoogste eer.

Postuum toegekend
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
HQ Squadron, VII Bomber Command, U.S. Army Air Forces

Postuum toegekend
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
HQ Squadron, VII Bomber Command, U.S. Army Air Forces

Postuum toegekend
Purple Heart

Bronnen