TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Friedlander, Bernard

Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Corporal
Eenheid:
3rd Battalion, Transvaal Scottish Regiment, Union Defence Force.
Toegekend op:
20 juli 1945
Aanbeveling:
Op 9 september 1941 werd een Italiaans schip met aan boord ongeveer 1.200 Zuid-Afrkaanse en 800 Britse krijgsgevangenen voor de Griekse kust getorpedeerd. De scheepsofficieren gingen van boord zonder maatregelen te treffen voor de veiligheid van deze gevangenen. Onder de gevangenen waren geen officieren.
In de loop van de tijd liep het schip tijdens een storm en in zware zee aan de grond waardoor het dreigde te kapseizen. Sommige Britse matrozen probeerden met een lijn naar de kust te zwemmen maar vanwege de zware zee konden ze dat niet en werden uitgeput weer aan boord getrokken.
Lance Corporal Friedlander meldde zich als vrijwilliger om te proberen met een lijn de kust te bereiken en na anderhalf uur zwemmen slaagde hij daarin. Er werd toen een kabel aan gebonden en naar de kust getrokken waardoor enkele honderden gevangenen en alle gewonden in veiligheid konden worden gebracht.
Lance Corporal Friedlander was met zijn moed en volharding verantwoordelijk voor het redden van honderden levens.
George Medal

Bronnen