TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Outerson, William

Geboortedatum:
29 december 1909
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Plunkett (DD-431), U.S. Navy
Toegekend op:
30 oktober 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Neptune
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van U.S.S. Plunkett (DD-431) toegevoegd aan de 12th Fleet, in actie tegen vijandelijke troepen tijdens de amfibische aanval op Normandië, Frankrijk op 6 juni 1944 en het bombardement op vijandelijke stellingen bij Cherbourg op 25 juni. Commander Outerson stuurde zijn schip door met mijnen bezaaide wateren om de schepen van de Western Task Force te beschermen tegen vijandelijke oppervlakte eenheden en duikboten en bleef hardnekkig in positie dicht bij de slagschepen die onder zwaar kanonvuur lagen; bij twee gelegenheden stuurde hij zijn schip door zwaar kanonvuur om een beschermend rookgordijn te leggen tussen de kapitale schepen en de kust en daarmee behoedde hij ze voor vermoedelijke ernstige schade of mogelijke verliezen. Zijn professionele deskundigheid, zijn moed en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 12th Fleet: Serial 10565
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Plunkett (DD-431), U.S. Navy
Toegekend op:
22 december 1944
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van U.S.S. Plunkett (DD-431) in actie tegen vijandelijke troepen tijdens de amfibische aanval op zuid Frankrijk in augustus 1944. Toen zijn schip opdracht kreeg om kapitale schepen met hun ondersteunende kanonvuur in het gebied rond de Straat van Mandrier-Glens te beschermen, stelde Commander Outerson onbevreesd zijn schip bloot aan het goed gerichte en voortdurende vuur van de vijandelijke kustartillerie bij het leggen van beschermende rookgordijnen rond de zware eenheden. Bij talloze gelegenheden voerde hij effectieve bombardementen uit op gelegenheidsdoelen waarmee hij het vuur van de zwaardere eenheden op vijandelijke kustinstallaties ondersteunde en aanzienlijk bijdroeg aan het uitschakelen van stellingen die de vaargeul naar de vitale haven van Toulon bestreken. Zijn professionele deskundigheid en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 8th Fleet: Serial 6072 (Gold Star in lieu)

Bronnen