TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wier, Henry Robert

Geboortedatum:
6 augustus 1909
Overlijdensdatum:
28 maart 1988
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Woolsey (DD-437), U.S. Navy
Toegekend op:
15 december 1944
Aanbeveling:
Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid in actie als bevelvoerend officier van U.S.S. Woolsey (DD-437) voorafgaand aan en tijdens de invasie van zuid Frankrijk in augustus 1944. Met vertoon van grote vaardigheid en agressieve leiding bracht Commander Wier zijn schip op een hoge graad van geoefendheid en paraatheid voor deelname aan de operaties. Als onderdeel van een ondersteunende groep die vuursteun leverde tegen de vijandelijke kustverdediging op de rechterflank, naderde hij de kust door wateren vol met mijnen en onder zwaar tegenvuur legde hij nauwkeurig en hevig vuur op vijandelijke installaties en troepenconcentraties. Gedurende een lange periode voerde zijn schip vele taken uit, zowel overdag als ’s nachts; het effect daarvan blijkt uit het tot zwijgen brengen van vijandelijke batterijen en de verliezen toegebracht aan troepenconcentraties. Zijn vastberaden en effectieve uitvoering van kustbombardementen droegen aanzienlijk bij aan de snelle vestiging van het bruggenhoofd en de snelle voortgang van de troepen bij het zuiveren van door de vijand bezet gebied. De uitzonderlijke vaardigheden, de kalme en vastberaden acties en het opmerkelijk plichtsbesef, getoond door Commander Wier pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 8th Fleet: Serial 5904
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Woolsey (DD-437), U.S. Navy
Toegekend op:
8 oktober 1944
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als bevelvoerend officier van U.S.S. Woolsey (DD-437) tijdens een aanval op een vijandelijke duikboot voor Cape Falcon in Algerije op 16 december 1943. Toen een Geallieerde konvooi kort voor donker door een vijandelijke duikboot werd aangevallen werd U.S.S. Woolsey onmiddellijk toegevoegd aan een aanvalsgroep om de vijand op te sporen en te vernietigen. Commander Wier voerde als onderdeel van zijn groep in het donker met grote vaardigeheid en vastberaden een goed voorbereidde zoekactie uit en kreeg een goed contact met de vijandelijke duikboot. Hij lanceerde onmiddellijk een aanval met dieptebommen met zo’n verwoestend effect dat de duikboot gedwongen werd boven water te komen waar hij door het nauwkeurige vuur van U.S.S. Trippe en U.S.S. Woolsey werd vernietigd en de bemanning gevangen genomen. Deze felle aanval, vaardig uitgevoerd door Commander Wier droeg aanzienlijk bij aan het voorkomen van verdere verliezen aan Geallieerde schepen. De deskundige leiding, de snelle en vastberaden actie en het opmerkelijke plichtsbesef van Commander Wier strekt hem en de Amerikaanse Marine tot grote eer. Commander Wier is gerechtigd tot het dragen van de Combat V.

Commander 8th Fleet: Serial 5330

Bronnen