TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Williams, Russell Champion, Jr.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Trippe (DD-403), U.S. Navy
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als bevelvoerend officier van U.S.S. Trippe (DD-403), opererend voor de noordkust van Sicilië van 26 juli tot 20 augustus 1943. Gedurende deze periode van voortdurende offensieve actie toen de Trippe betrokken was bij het escorteren van Geallieerde konvooien en amfibische operaties, streden Commander Williams en zijn schip dapper en met grote vaardigheid waarbij tijdens herhaaldelijke luchtaanvallen zware verliezen werden toegebracht aan vijandelijke vliegtuigen en sleepte hij zijn schip er zonder ernstige shade doorheen. Door zijn onbevreesde leiderschap en superieure tactische kennis bij het leiden van zware en effectieve kustbombardementen ter ondersteuning van de troepen en door zijn effectieve deelname aan drie amfibische landingen achter de vijandelijke linies, droeg Commander Williams in hoge mate bij aan het succes van onze troepen in dit vitale gebied.

Commander North West African Waters: Serial 3260
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Trippe (DD-403), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als bevelvoerend officier van U.S.S. Trippe (DD-403), in actie tegen een vijandelijke duikboot bij Cape Falcon in Algerije op 16 december 1943. Toen een Geallieerd konvooi door een vijandelijke duikboot werd bedreigd en de Trippe was toegevoegd aan een aanvalsgroep om de vijand op te sporen, maakte Commander Williams een goed voorbereide zoektocht in totale duisternis. Nadat een goed contact was verkregen en de boot naar de oppervlakte was gedwongen door de felle aanval met dieptebommen door een andere destroyer, manoeuvreerde hij vaardig zijn schip dichter naar het doel en leidde nauwkeurig kanonvuur op de boot tot hij had bijgedragen aaan de volledige vernietiging van de boot. Zijn deskundig zeemanschap en agressieve vechtlust pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Gold Star in lieu
Legion of Merit - US Military

Bronnen