TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Renken, Henry Algernon

Geboortedatum:
28 februari 1908 (Waynesboro/Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
20 juli 1986
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Hambleton (DD-455), U.S. Navy
Toegekend op:
14 oktober 1944
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Hambleton (DD-455) in actie tegen vijandelijke troepen tijdens de amfibische aanval op Normandië in juni 1944 en het bombardement op vijandelijke verdedigingswerken in Cherbourg, Frankrijk op 25 juni 1944. Commander Renken manoeuvreerde dapper zijn schip onder zwaar vijandelijk vuur door met mijnen bezaaide wateren en onder intens en nauwkeurig vuur van vijandelijke kustbatterijen, leverde verwoestend vuur op vijandelijke versterkingen en geschutsopstellingen en beschermde zware schepen tegen vijandelijke oppervlakte eenheden en duikboten. Zijn professionele vaardigheden en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander Naval Forces Europe: Serial 9749
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Hambleton (DD-455), U.S. Navy
Toegekend op:
10 augustus 1944
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Hambleton (DD-455) tijdens een operatie tegen een vijandelijke duikboot bij Kaap Santa Pola op 17 mei 1944. Toen hij een vijandelijk duikboot aan de oppervlakte ontdekte manoeuvreerde hij zijn schip vaardig ter ondersteuning van de andere eenheden van de naderende aanvalsgroep en de vijandelijke duikboot met kanonvuur en dieptebommen bestookte. Hoewel het contact met de duikboot drie uur lang verloren was zocht hij hardnekkig door tot het contact was hersteld, lanceerde een effectieve aanval met dieptebommen waardoor de vijandelijke boot naar de oppervlakte werd gedwongen en assisteerde bij de vernietiging van de kapitale boot met kanonvuur. Met zijn uitzonderlijke professionele vaardigheden en snelle en beslissende acties leverde hij een bijdrage aan het zuiveren van de Middellandse Zee ten behoeve van de vrije doorvaart van Geallieerde schepen en de uitvoering van langdurige en moeizame operaties tegen de vijand. Het dappere plichtsbesef van Commander Renken paste binnen de hoogste trdities van de Amerikaanse Marine. Commander Renken is gerechtigd tot het dragen van de Combat V.

Serial 4837
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Operations and War Plans Office, Staff of the Commander-in-Chief, HQ, Atlantic Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
17 juni 1946
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als Assistant Operations en War Plans Office in de staf van de Commander-in-Chief, United States Atlantic Fleet tijdens operaties tegen vijandelijke troepen van juni tot september 1945. Vaardig en onvermoeibaar in de uitvoering van zijn plichten leverde Commander Renken waardevolle diensten bij het leiden van de oorlogsplannen van de Atlantische Vloot en ook bij het houden van toezicht op de voorbereidingen voor het vestigen van bases en de na-oorlogse plannen voor de inzet van de Vloot, daarbij verzekerde hij voldoende steun tijdens deze kritieke periode. Zijn energie en plichtsbesef strekken hem en de Amerikaanse Marine tot de grootste eer.

Commander in Chief Atlantic: Serial 3031 (Gold Star in lieu)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Eenheid:
Assistant Chief, Naval Operations (General Planning and Programming), HQ, U.S. Navy
Toegekend op:
24 juni 1965
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als plaatsvervanger van de Assistant Chief of Naval Operations (General Planning and Programming), en van 10 januari 1963 tot 11 juni 1965 als Assistant Chief of Naval Operations (General Planning and Programming). Schout-bij-Nacht Renken leverde een onschatbare bijdrage aan de reorganisatie van het Navy Program Planning System dat voorzag in betere leiding en aanspreekbaarheid in het Department of Defense Programming System. Hij was de stuwende kracht achter het invoeren, ontwikkelen en uitvoeren van een zeer effectief en geïntegreerd systeem van planning voor de Chief of Naval Operations en droeg aanzienlijk bij aan de ontwikkeling van het Navy Five Year Force Structure and Financial Program en aan de formulering en toepassing van het Navy Cost Information System. Bovendien voorzag, ontwikkelde en versnelde hij de implementatie van herziene procedures voor het Department of the Navy Program Objectives dat de formulering, nauwkeurige budgettering en uitvoering van voorgestelde nieuwe programma’s in de Program Change Proposals vereenvoudigde. Met zijn opmerkelijke leiderschap, zijn professionele competentie en plichtsbesef heeft Schout-bij-Nacht Renken aanzienlijk bijgedragen aan de operationele efficiëncy van het Departement van Marine en ook aan de efficiënte uitvoering van de missies van de Amerikaanse Marine.

Board Serial 822 (2nd Gold Star in lieu)
Legion of Merit - US Military
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Eenheid:
Service Force, Atlantic Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
13 juli 1967
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten als Commander Service Force U.S. Atlantic Fleet van juni 1965 tot juni 1967. Schout-bij-Nacht Renken toonde opmerkelijk leiderschap en bestuurlijke capaciteiten bij het verbeteren van de efficiëncy van zijn troepen, het verhogen van de efficiëncy tijdens operaties en hij leverde effectieve logistieke ondersteuning aan de Atlantische Vlolot. Zijn inspanningen ter verbeteringvan de paraatheid, het verhogen van de operationele efficiëncy en het verlagen van bouw- en onderhoudskosten hebben geresulteerd in de bouw van op schepen gemonteerde Mobile Utility Support Equipment, voorstellen voor acties om het verlies van vaardagen en hoge revisiekosten te reduceren vanwege vertragingen bj scheepswerven; het gebruik van een PERT systeem op schepen van de vloot die worden gereviseerd, invoeren van het Afloat Consumption Cost Effectiveness Surveillance System (ACCESS) programma en de herverdeling van $ 3 miljoen aan overtolling materiaal binnen de vloot. Naast het effectief toezicht houden op de uitbreiding van van de Atlantic Construction Force van 5 naar 12 Mobile Construction Battalions, diende Schout-bij-Nacht Renken gerichte voorstellen in voor het opzetten van gespecialiseerde Construction Battalions om technieken en capaciteiten te ontwikkelen voor het snel aanleggen van havens en havenfaciliteiten, het verlenen van steun bij het zuiveren van havens en het oceanografisch werk van de marine te steunen. Door zijn opmerkelijke prestaties en inspirerend plichtsbesef heeft Schout-bij-Nacht Renken de beste tradities van de Amerikaanse Marine in ere gehouden.

Board Serial 5185 (3rd Gold Star in lieu)
Legion of Merit - US Military

Bronnen